Sofie Adie

Farewell Magazine

Memilih untuk melepaskan sesuatu yang bakal menaikkan potensi dan kredibiliti kau itu tidak mudah. Sukar! Ya, terlalu sukar. Tapi, untuk mengejar segalanya kau takut yang dikejar tidak dapat, yang dikendong berciciran. Yup! Itulah situasi yang aku hadap sekarang. Selepas menerima email dari chief editor Zalora magazine, mengenai perubahan hala tujuan majalah tersebut, aku memilih untuk …

Farewell Magazine Read More »

Perubahan habitat

Aku tak tahu nak mula dari mana. Aku tak tahu bagaimana untuk bercerita. Part 2 podcast aku, takkan didedahkan trivianya. Nanti sampai masanya aku akan kongsilah ye…untuk hari ni, aku cerita trivia kenapa perubahan habitat itu perlu. Semalam aku join program anjuran MASMED UiTM. Program usahawan yang julung kalinya aku join. Banyak membuka minda dan …

Perubahan habitat Read More »

Lamunan 20 sen

“Akak ada 20 sen?” pertanyaan budak itu membuat langkah aku terhenti. Mulanya, aku ingin menyeluk poket seluar ingin mencari wang yang diminta. Tetapi, olahku terhenti saat mata tertacap pada sepuntung rokok yang terletak kemas pada jemari halusnya. ‘Apa yang dia mahu buat?’ desisku. Bagi tidak memanjangkan pemikiran itu, aku hanya menggeleng sambil tersenyum yang aku …

Lamunan 20 sen Read More »

Podcast Trivia #4: Tulis

Hari khamis sengaja aku dedikasikan ia sebagai hari trivia. Trivia Thursday gitu…kadang the distraction is getting real, menyebabkan aku pun terbabas dari ikut jadual yang sepatutnya. Holla gais, amacam sebulan praktikal? Alhamdulillah so far so good. Sekejap je dah sebulan, episod podcast pun dah habis bahagian pertama. Lengkaplah sudah part Cuba. Insyallah minggu depan dengan …

Podcast Trivia #4: Tulis Read More »

Intern Life 2.0

Salam Hari Malaysia buat semua pembaca yang sedang ralit menjalani hari-hari kalian dengan penuh bersemangat. Minggu ini merupakan minggu terakhir kita bercuti panjang. Minggu depan, insyaAllah segalanya akan kembali pada keadaan normal. Cerita mengenai intern life 2.0 ini, so far so good, alhmdulillah. Tempat intern semuanya okay. Baik-baik saja walau ianya agak melesukan (sebab aktiviti …

Intern Life 2.0 Read More »

Podcast trivia #2: Genre

Kabare kalian yang masih setia mendengar dan menjengah Trivia section bagi podcast Orang dalam laman sofieadie.com ini. Sepatutnya, banyak benda lain aku perlu buat. But, because of ‘the habit of waiting for everything must be completely in perfect order disease’, telah menyebabkan semua benda itu tertangguh dan macam-macam lagilah. Aku perlu buang habit ni, sangat …

Podcast trivia #2: Genre Read More »

Cerita 49 hari

Jam 0155. Instead of tidur melenakan diri disebabkan esok kena bersiap seawal mungkin untuk pergi menjalani latihan industri, aku masih sibuk menaip disini. Entah pemikiran mahu bercerita itu selalu menjengah kala lewat malam. Sedang tadi asyik menulis mengenai hari-hari yang berlalu. Rutin yang tiada kenal erti jemu untuk teruskan hidup walau ia sendu, idea cerita …

Cerita 49 hari Read More »

Scroll to Top