Sofie Adie

Fasa kehidupan baru

Sebenarnya aku tak tahu nak mula cerita dari mana. Cuma aku bersyukur sangat-sangat sebab perubahan fasa itu dipermudahkan walau aku sendiri masih dalam kondisi yang agak terkejut jugaklah. Dia macam terlalu pantas. Tapi dalam masa yang sama aku sangat bersyukur. Alhamdulillah… ^_^ Haaa apa dia yang berlaku sebenarnya? Seperti yang sedia maklum, 2019 merupakan tahun …

Fasa kehidupan baru Read More »

blur-bottle-bright-building-273238

Disebalik Orang

Salam budiman buat semua pembaca. Ini adalah tulisan pertama sejak sofieadie merubah wajah blog dia. Dalam kurang dari 20 hari yang berlalu ini, bermacam peristiwa dah berlaku. Berakhirnya kehidupan seorang pelajar Fasa menjual diri untuk berkhidmat dan membantu masyarakat Fasa ketidakstabilan kewangan dan mental Fasa permulaan kehidupan dunia kedewasaan Cerita untuk move on selepas tamat …

Disebalik Orang Read More »

Lahirnya sebuah kehidupan

Untuk hidup, tak ramai yang hidup. Untuk hidup, menginginkan mati, ramai yang tiada persiapan rapi. Untuk hidup, dengan jiwanya mati pun ramai yang tidak mengetahui. Untuk hidup bersama Rabbul Izzati, ramai yang ketahui tetapi tidak ramai yang berjaya menempuhi hingga ke pengakhiran haqiqi. Siapa yang mengadili konsep sebuah kehidupan? Bilakah sebenarnya sebuah kehidupan itu benar-benar …

Lahirnya sebuah kehidupan Read More »

Throwback 2019

Aku lambatkah untuk throwback? Nah…I still got time lorh. Alhamdulillah aku baru sudah siap merekod episod ketiga season 2. Jujur cakap episod itu aku edit dengan air mata kot. Sob sob sob….aku cuba untuk tidak menangis, tapi ia seolah automatik. So, tak mau cerita panjang. Aku sum up peristiwa yang berlaku secara ringkas sepanjang 2019. …

Throwback 2019 Read More »

Matlamat 2020?

2020 adalah suatu tahun yang dinantikan oleh kebanyakkan orang. Selain daripada keterujaan untuk melihat kereta terbang, kasut terbang dan sebagaianya, ia juga merupakan tahun yang paling remarkable untuk dijadikan tahun pembaharuan. Sayangnya, kereta terbang tiada, yang terbang hanyalah duit melayang-layang. Itulah gurauan yang akan menjadi bualan sepanjang tahun 2020 kelak. 2020 juga merupakan tahun yang …

Matlamat 2020? Read More »

Podcast Season 2: Tinta Tanpa Tarikh

Selepas membelek phone walau tanpa sebarang notifikasi, aku meneruskan penulisan. Argh!!!! (Sebuah catatan psycho pada malam penerbitan season kedua.) Aku tak bengang untuk menulis. Apa yang merasuk jiwa ini adalah ketakutan pada sesuatu yang tiada pasti. Tiada tarikh dan tanpa sebarang jaminan. Salahkah keputusan yang aku lakukan? Benarkah ini jalan untuk aku meraih mimpi itu …

Podcast Season 2: Tinta Tanpa Tarikh Read More »

Aku dan Blogger #6

Bercerita mengenai tradisi siri Aku dan Blogger ini, buat aku sedar yang setiap sirinya pasti membawa perubahan yang besar dalam hidup. Setiap 13 Disember, aku akan update series ni. Tiba-tiba dia seolah menjadi ritual rasmi untuk blog ni. Walau wujud sekadar suam-suam kuku…aku harap ia bertahan hingga kebangkitan Islam kelak…. Amin! Seperti tahun ini, Alhamdulillah …

Aku dan Blogger #6 Read More »

Sumpahan memori…

Arau. Dengar je nama Arau terus menggamit semua memori dan cerita. Siapalah tak suka setiap kali pergi Arau bawak RM10 pun boleh bertahan sampai malam kan? Arau kot…tempat lahirnya seorang lagenda. Tapi tak ramai pun yang faham perasaan teruja setiap kali pergi Arau. Aku pun masih tak boleh move on setiap kali jejak Arau. Ada …

Sumpahan memori… Read More »

Menjadi Normal

Kadang ada satu masa tu, kita nak jadi orang yang paling berinspirasi dalam satu ruang. Ada satu masa tu pulak, kita hanya mahu menjadi bayang, echo dan hanya mahu hidup yang tenang tanpa mengejar segala benda yang semua orang kejarkan. Just living a simple life. A happy private life yang hanya terhad kepada orang yang …

Menjadi Normal Read More »

Scroll to Top