Sofie Adie

Projek Tepi Jalan

Follow my blog with Bloglovin Hari ke-15. Rasa macam baru semalam hari pertama. Tak sangka dah dua minggu. Dalam dua minggu tu pulak bermacam cerita berlaku. Memandangkan kali ni sudah pun masuk bulan baru dan aku kalau boleh mahu hirup udara baru dan move forward jadinya aku akan lupakan segala awan mendung hari semalam. Bermula …

Projek Tepi Jalan Read More »

Tinggal Realiti

Usai memasak ikan masin dan menumbuk sambal belacan untuk dijadikan santapan tengah hari itu, aku jenguk phone. Oh, yeah ada satu whatapps urgent dari manusia yang kalau boleh aku mahu elak. Tapi nak tak nak, aku kena hadap. Dan panggilan dibuat. “Well hello there!” “Hello you ada mana?” What kind of question do you asked, …

Tinggal Realiti Read More »

Nilai Ketelusan

Sejak musim lockdown, aku rasa setiap hari tu berharga. Bukan sekadar dihabiskan dengan chill, relax and netflix semata. Tetapi mencoretkan semua cerita harian yang berlaku. Sebab kita tak tahu mana satu hari akan jadi hari terakhir kita. Kemungkinan itu tinggi. Sedar tak sedar dah pergi….. Selain daripada update satu dua khabar dengan rakan taulan, keluarga …

Nilai Ketelusan Read More »

Second Thought

Minggu COVID ni memang betullah boleh buat banyak benda kita fikir. Dari pilihan hidup, cara hidup, dan persoalan paling banyak ditanya adalah; ‘What I’ve done to my life???’ Dan menjerlus ke pelbagai persoalan seperti: Betulkah tindakan aku selama buat keputusan? Betulkah dengan berhati-hati dalam persiaga dapat menjayakan keputusan? Itu tak masuk lagi persoalan tentang kerja …

Second Thought Read More »

Bicara Masa

Bicara soal masa, banyak-banyak masa yang paling aku suka adalah masa belajar. Sebab? dunia belajar itu sendiri kawan segalanya privilege fleksible istilah kelas cancel, tunda dan tangguh!!!! — syurga untuk pelajar Tapi, bila dah habis belajar…kau tak boleh nak harapkan dunia masa itu diputar atau kekal sama ditakuk tu. Kau kena berubah….kau kena bekerja dan …

Bicara Masa Read More »

Dilema Blogger di Alam Kerjaya

Masuk minggu ni, maka genaplah dua bulan aku bergelar seorang manusia bekerjaya. Bekerjayakah aku? Itulah persoalannya…aku sendiri masih confused dengan situasi kehidupan aku sendiri. Meh aku senaraikan segala perkara yang telah menyerabutkan fikiran aku sejak dua menjak ni:- Dahlah masa awal kerja, aku tersangatlah tidak ready. menyebabkan secara mental dan emotionally, aku breakdown sebab tiada …

Dilema Blogger di Alam Kerjaya Read More »

Plaster

“Bersihkan lukamu” arahnya. Iodin dituang pada kapas menghasilkan warna kuning yang kemudiannya dia tampal pada luka. “Awww!” desisnya. “Kau tahu bukan, luka sebegini sepatutnya dijahit?” cerlung matanya. Dalam. Seperti harimau salju yang merenung pergerakan dipergunungan Iceland. Dia diam. “Inilah masalahmu! Luka yang perlu dijahit, kau hanya rawat dengan plaster. Apa yang kau expect plaster tu …

Plaster Read More »

Dunia Tau Fu Fa

Pesanan penulis: Ini bukan entri mengenai sejarah tau fu fa mahupun cara menghasilkan tau fu fa. Ia adalah metafora kepada gambaran kehidupan dunia hari ini. ******** “Kondisi dunia hari ini tak ubah seperti tau fu fa yang dimakan menggunakan chopstick…” katanya sambil menghirup air soya. Aku termangu. ‘Ada ke manusia yang makan benda tu dengan …

Dunia Tau Fu Fa Read More »

taufufa soya
Scroll to Top