What happens when you change your blog platform?

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on pinterest

Masuk bulan Julai ni, genaplah lima bulan aku tukar platform blogging daripada Blogger ke Nexbuilder. (Sorry gais aku masih tak punya kajian dan data yang mendalam mengenai Nexcipher untuk direview, bagi peluang aku habis final dulu, then baru aku boleh bentang dan kupas isu Nexcipher ni lebih mendalam-cakap jelah kau nak chill dengan Netflix, kan senang)

So, disebabkan gap antara satu paper ke satu paper yang lain itu boleh melancong dan makan angin, aku pilih untuk ‘touch-up’ blog. Sebenarnya blog ni masih separa siap dan belum sempurna sepenuhnya. Kalau ada terlihat cela parut blog ni dimana-mana, butakan saja mata kalian buat sementara (hahahaha)

Cerita hari ni adalah perkongsiaan mengenai ‘What happens when you change your blog platform?‘. Kalian benar ingin tahu? Benar ni?

  1. Duit korang melayang
  2. Masa akan terbuang
  3. Stress akan menjengah dan perlahan korang lupa untuk mandi
  4. Makan depan laptop perkara biasa
  5. Oh My Google Ads!
  6. C$&p! Viewer merudum teroks!
  7. Dilanda kemurungan dan procrastination dalam gubahan penukaran
  8. Idea kering
  9. Tetiba bersemangat semula masa banyak deadline perlu dihantar selepas berabad abaikan proses migration blog
  10. Yeay!!! Finally I can release my new version of blog!

Oh, jangan risau perkara yang aku senaraikan itu hanya berlaku pada aku. Eh? Korang pun rasa macam ni jugak…Awee…High V!

The truth is, semua orang akan melalui perkara 1 (Duit melayang) tu tadi. Lagi-lagi buat mereka yang pertama kali nak menggunakan dot com (.com). Bila first time, mestilah kena buat research dulu kan. Hosting mana terbaik, murah dan reliable. Takkan korang nak terus jump to the conclusion, pick and drag everywhere without consider about the costing right?

Bila nak buat migration blog dari blogger ke wordpress atau apa jua platform yang dirasakan awesome dan reliable, kajian itu paling kurang makan masa bertahun. Yup! Dengar tu, B-E-R-T-A-H-U-N! Why? Sama macam teori kita nak buat majlis kawen. Eh, eh ada kaitan ke? Adalah sikit….

Kenapa perlu buat kajian sebelum migration? 

Wait for the next post ya!

The points is, antara 10 senarai tadi, semuanya akan mudah dan pantas jika kajian itu telah di-blueprintkan. Ah, sudah…mende pulak blue print ni? Pendek kata, paling kurang kita dah memenuhi semua senarai berikut;

  • Pros n cons
  • Cost comparison
  • Time dedication
  • Ultra speed high fibre internet
  • IDEA!

LIMA benda ni sangat penting untuk melancarkan segala proses pemindahan blog kita tadi. Kalau tidak, memang banyak akan tersangkut. Macam projek pembangunan yang tiada lulusan dan over budget. Ada tengok siap on time? Opkos kalau siap, runtuhnya cepat bangat tuh…

Cukup dululah, lepas paper yang terakhir nanti kita sambung ya. Wish me all the best and may the force be with us!

Adios muchachos!

Keep reading on

Cuti Raya di Mana???

“ASSALAMUALAIKUM”Cuti raya di mana??Of courselah kat Miri!Alhamdulillah, dengan selamatnya aku telah pun tiba di rumah …

Jalan cerita setiap orang berbeza…

Kau pernah rasa tak? Rasa malu dengan diri sendiri? Pernah? Samalah dengan aku. Aku kadang-kadang …

Moving Forward

“ASSALAMUALAIKUM”Semalam aku berjumpa dengan Sir Z yang mengajar subjek Engin. Surv. 2,..dan dengan penuh ____ …

Cafe marooned by Pingu Toha

Done khatam this novel yang tebalnya mengalahkan kamus! 1036 m/s. Like seriously nak pegang tunggang …

What You Can Expect from the Best Florist Singapore

Now that the florist industry continues to grow and the florist improves its services, what …

Kotak

Holla there!Miss me huh? Bluek!!! Bazir karan je nak miss, miss kan? Okaylah, sebenarnya tadak …

Any thought?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *