Month: August 2018

Things gonna change….

Salam Merdeka buat penduduk bumi di Tanah Melayu pada zaman 1957.  Kabare kalian penghuni yang ralit memerhati langit bergemerlapan diterangi tusukan bunga api sempena meraikan hari kebangsaan Malaysia. Malaysiakah kita?  Itu kalian simpan dan soal sebagai peneman waktu malam-malam kalian yang sukar untuk pejamkan mata kelak. Macam biasa, hari keramaian adalah hari dimana aku lebih …

Things gonna change…. Read More »

Simbolik

Orang bercerita, kita sibuk mendengar.  Orang berhujah, kita sibuk jua membantah. Orang kata tidak, kita keras memaksa Hingga orang terpaksa akur pada suatu yang dia tidak mahu… Kenapa diberi simbolik? Kenapa memaksa setelah ditolak? Kenapa mahu lari seolah tak punya salah? Kenapa? Jika benar tiada salah, hadapi seperti dewasa Hatta anak kecil pun berani bersemuka …

Simbolik Read More »

Sejauh mana….

Sejauh mana kita mahu melangkah? Sejauh mana kita harus menongkah segala rencah? Sejauh mana kita mampu bertahan? Sejauh mana kita mahu pertahan? Entah. Entah lagi.  Balik, balik itu saja jawabmu… Sebab aku memang selalu keliru. Soal ini aku memang selalu buntu. Seperti aku harus mencari sifu Aku sungguh tak tahu… Sejauh mana? Sejauh alam galaksi …

Sejauh mana…. Read More »

Imaginasi

Imaginasi Menurut Kamus Bahasa Melayu, Imaginasi memberi maksud ‘kebolehan menggambarkan sesuatu dalam fikiran; apa-apa yang digambarkan dalam kepala.’ Aku tak tahu apa sebab aku nak berhujah dan mengkaji erti kata imaginasi. Mungkin sebab minda aku dah mula berimaginasi perkara yang tak tergapai dek akal. Atau berfikir sesuatu yang mempunyai potensi samada positif atau negatif. Entah! …

Imaginasi Read More »

Sejarah Bahagia….

Siapa aku untuk berhujah tentang sejarah? Siapa aku untuk mengupas erti bahagia? Siapa aku? Ah….. Sukar dijawab. Ini adalah post yang sepatutnya aku update last month. Penutup bagi bulan Julai dan pembuka sebuah pencarian bagi bulan Ogos. Dan tanpa disangka, walau aku baru merencana untuk bahagia, segala kebahagiaan yang aku selalu persoalkan seolah hadir dan …

Sejarah Bahagia…. Read More »

Scroll to Top