Month: February 2016

Akim

Hari tu masa Matluthfi kawen, tadaklah aku sedu sangat. Pastu bila Akim kahwin, rasa dia sama macam masa pyan kahwin dengan zul. Tak sedih, tapi macam…macam tu lah. Macam makan nasi berlaukkan garam kosong, macam baca buku tapi satu pun tak faham atau macam tengok cerita ‘Pirates of Carribean’. Budak 90’s dah makin ramai bersalaman …

Akim Read More »

Kenapa kita menulis?

Kenapa kita menulis?  Sebab ramai yang suka membaca. Kenapa kita membaca? Untuk tambahkan ilmu pengetahuan. Kenapa kita perlu tambahkan ilmu? Sebab ilmu dapat selamatkan kita dari kejahilan. Kenapa kita perlu selamatkan diri dari kejahilan? sebab jahil itu merbahaya. “ilmu itu cahaya, jahil itu merbahaya…” Dunia penulisan takkan pernah berhenti. Maka, tulislah dari hati. Bukan untuk …

Kenapa kita menulis? Read More »

Dandelion

Dandelion… Tengah malam buta macam ni aku bukan nak bagi ceramah pasal tumbuhan bernama dandelion. Kalau nak tahu pasal dandelion secara saintifik dan sejarahnya, korang bolehlah rujuk pada wiki. Ini bicara dandelion secara alaminya. Kiasan. Well, sesiapa yang rasa macam nak ‘tenggelam’ dalam dunia kiasan yang mencecah paras ‘lowest astronomical chart’ dengan aku, mungkin boleh …

Dandelion Read More »

Scroll to Top