Time to stay low

May 12, 2018

Hello there, 
It's been a long day without new entry. Always make a same old same phrase every time I update the new post. Dugh!

So guys, this week...I'm officially no longer using any social media. Yeay! Yang tinggal hanya blog! Yeay again! No ig, no twitter, no FB....just me, my blog and I. Hahahahahah bapak lame dowh!

Itulah keputusannya yang agak sukar diambil tapi bila dah quit main scroll scroll tengok life orang, like sana sini, rt or tweet...suddenly I feel I have soooo plenty time to do my stuff. I don't know what kind of stuff. Tapi, dapat rasa lebih senang untuk fokus pada hidup sendiri. Too much information is killing me!

So, I decided to stay low. Whatever happens let it happen. No need to spread the news and make announce to the world. Maybe I'll make some update or any info regarding whatever interest me. Ada je benda nak share tapi melalui blog sajalah. Tak lebih tak kurang...kita balik macam zaman 2009 dedulu. 

InsyaAllah, blog akan setia kekal. After all these years I'm growing up with the blog, how could I easily delete it? 

Kenapa?
Entah. Sebab dah move on tahap door slam kot! Mungkin. Aku pun tak tahu. Satu hari tu aku bangun dan aku uninstall semua socmed yang ada dan bukak lappy aku deactivate semua akaun. Phew! 

Untuk satu hari yang pertama, rasa gatal je tangan nak install balik nak activekan balik...tapi acah-acah busy buat kerja sampai aku lupa...itu saja. Dasyat jugakkan bila dah move on. Rasa macam dah tak kisah dengan apa trend yang berlaku sekarang. Suka hati engkaulah sofie oi! 

Nak tahu benda apa paling mahal dari dulu sampai sekarang?
Iman-Privasi-Maruah

Benda tu lah bermain dalam benak aku sebelum aku tetiba delete semua socmed. Dia macam satu seruan yang kerap berulang mengatakan "Beautiful things don't ask for attention...". 

Quote tu aku tengok dalam cerita 'The Secret Life of Walter Mitty'. Dan aku pun tengok balik movie tu for refresh my inspiration toward him. Walter yang awesome. Walter yang...I just like to be him. Tapi, aku tahu...meminta untuk menjadi orang lain itu membuatkan kita akan rasa kurang syukur dengan diri. 

He's my idol. My booster to keep living in the present. 

Another me menghasut;
'Apa jadi dengan hashtag kau? #sofiethefoodian?'
'Lepas ni kau nak show off kat mana kalau ko makan sedap-sedap?'
'Mana kau nak post gambar cantik-cantik?'
'Kalau kau berang takkan tak nak tweet kot?'

Dan bisikan itu lagilah menguatkan semangat untuk katakan TIDAK pada socmed bagi tahun ini dan tahun seterusnya. Cukuplah hanya wujudnya blog untuk aku kongsi semua. Plus, blog never die right?

Arakian bermulalah hidup sederhana seorang sofie sejak terhapusnya dunia sosial alam maya. Ada asbab dan hikmah disebalik tiap yang terjadi sejak melangkahnya 2018 dalam diari. Dari itu, dia mohon tulus dari hati untuk memohon maaf diatas segala kekasaran sepanjang pengenalan alam maya ini. Moga, kita baik-baik saja disini serta di sana kelak.


Sampai bertemu kembali.
"May someone who lost find their way..."

12 comments

  1. kmk ada blog & ig jak >.< fb,twitter apa smua ya dah lamak kmk uninstall hahaha kadang2 rasa best jak bila kita dah sik stalk hidup org or whatsoever,dpt fokus dgn hidup drik jak hehe. fighting kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks tashira! Benar ya bah!. kamek pun rasa macam lagik banyak movie boleh dimarathon n buku dibaca bila dah sekda masa untuk scroll2.
      kamek agik train dirik utk loose dari gadget;)

      Delete
  2. Goodluck in your mission sofie!

    ReplyDelete
  3. teringin nak tutup semua social media tapi macam huarghhh tak kuat .. heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah u can do it! xpe slów2 plus kalau dapat manage spent masa dkt socmed lagi bagus :)

      Delete
  4. wow sya tak pernah lagi dengar quote tuuu "Beautiful things dont ask for attention" omg love that quote now! :)
    Kannn..sya pun pernah uninstall insta and lepas tu memang rasa macam banyak gila masaaa terluang boleh buat banyak benda daripada scroll instagram!! pastu pikir dah berapa byk masa tah wasted sebab scroll insta je haha. yay so you're only on blog now, will be looking forward to read your updates on here hehee :)

    http://mylittlestoryi.blogspot.my/

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe ni salah satu femes quote setiap kali rasa down or discourage.
      insyaAllah akan cuba share perkara yang berfaedah...hehehe or any rants yang selalu terjah tengah malam. :)

      Delete
  5. Wow! Good for you. I tried to uninstall and deactivate FB and Twitter back then but it only lasted for about 2 months.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hopefully i would not happen to me. #nosocmed
      huhuhuhu

      Delete
  6. Semoga dipermudahkan segalanya buat Sofie...

    ReplyDelete

© SOFIE ADIE. Design by FCD.