Untuk Dia Biru, Kelabu

May 20, 2018

Salam Ramadhan Kareem buat semua warga pembaca dan penjengah yang setia meng-usha blog yang suam-suam susu basi ni. Okay, fine...barang basi mana ada yang suam dah.

Ini cerita untuk dia biru kelabu. 

Blue, flower

Untuk dia yang selalu pakai baju kalau tak warna biru, warna kelabu. Dia pernah pakai baju kaler hijau dalam sekali dua yang boleh dibilang dengan jari yang ada...memang tak kena! Langsung! Sebab hijau pucuk pisang. Pergh! macam...macam tak kenalah. Macam zombi sesat kat padang pasir. (Macam aku pulak yang boleh tentukan kaler baju apa yang dia boleh pakai. lolz!)

Tapi, ada satu hari tu dia pakai baju kaler dark maroon, pergh! apak hensem bhai!!! Tapi tulah...jarang sangat dia pakai baju tu. Melainkan kalau kerja hari jumaat. Selalunya dia off hari jumaat. Hurm...aku dah pandai nak menganalisa dia punya baju pulak daaa....Oh, lagi satu. Kalau hari Ahad, dia pakai t-shirt company. Yeah right! Kaler dark blue jugak. So, that's why aku namakan dia biru kelabu. Dan seluar dia pulak, tak habis hitam, coklat. Bapak senang giler nak baca rutin baju dia. Hahahahah...

Dah habis sangat ke assignment sampai ko nak research baju orang pulak yuha oi!!! Kalau level pro lagi, aku boleh (memang boleh) sesaja nak pakai baju kebetulan matching dengan dia. Sebab? sebab baju aku pun banyak kaler biru dan kelabu. hahahahahahaha

Okay fine. Fine! Aku tak buatlah benda gila macam tu. Aku dah move on. Aku dah tak usha dah dia. Even dari tempat aku, toleh je boleh nampak muka dia dok main phone. So, yeah...aku dah move on. Jadinya aku boleh elak dari kebetulan  pakai baju sama kaler.

Ops, tertoleh pulak! Kan tak pepasal nampak dah dia. Haila haila...susah betul nak move on bila orang tu selalu ada depan mata. Nak nak pulak memandai masuk mimpi orang tak bagi salam tak bagi apa terus terjah. Come on lah! Aku in real life ni kau tak nak pulak terjah. hahahahahahahahaha

Okaylah, cukuplah entri perasan untuk dia biru kelabu. Penat dowh usha orang yang tak pernah curious tentang kita. So, baik berhenti....

Cerita pasal Ramdhan 1439H pulak. 

water, drops

Masa first ramadhan hari tu, kereta kena tunda. Hahahahahahahahah
Hadiah ramadhan sedap bhai! Melayang RM150! Ikutkan kena ketuk RM270. tapi pak polizia bilang, dia sudah kasi kurang. Hurm ajelahkan....Kita kasi income untuk majlis. Kurang-kurang boleh dorang beli juadah berbuka. Kita pulak buka dengan maggi.

So, Ramadhan korang pulak macam mana? Ada bukak bazaar tak? Paling tidak pun pergi bazaar ke? 

Bestnya....aku masuk tahun ni, dah dua tahun tak berbuka dekat rumah. Masakan umi. Dengan keluarga reramai. Meriahnya....tapi tulah....sedih rindu tu kita telan ajelah sendiri. Berbuka sensorang sambil layan apa-apa movie. Acah-acah gelak sebab movie tu kelakar. Walhal, tak...hahahahahaha sob sob sob.😭😭😭

Pastu dah sedih, toleh belakang...nampaklah dia biru kelabu. Hilanglah kejap sedihnya. Dan patah hati pulak. Apalah! 😣

Dahlah...Ramadhan ramadhan macam ni, baiklah tundukkan hati pada yang Satu. Manusia pun manusia jugak, jangan ikut fitrah sampai langgar perintah. Huhuhuhu

Untuk dia biru kelabu; "Salam Ramadhan"

Time to stay low

May 12, 2018

Hello there, 
It's been a long day without new entry. Always make a same old same phrase every time I update the new post. Dugh!

So guys, this week...I'm officially no longer using any social media. Yeay! Yang tinggal hanya blog! Yeay again! No ig, no twitter, no FB....just me, my blog and I. Hahahahahah bapak lame dowh!

Itulah keputusannya yang agak sukar diambil tapi bila dah quit main scroll scroll tengok life orang, like sana sini, rt or tweet...suddenly I feel I have soooo plenty time to do my stuff. I don't know what kind of stuff. Tapi, dapat rasa lebih senang untuk fokus pada hidup sendiri. Too much information is killing me!

So, I decided to stay low. Whatever happens let it happen. No need to spread the news and make announce to the world. Maybe I'll make some update or any info regarding whatever interest me. Ada je benda nak share tapi melalui blog sajalah. Tak lebih tak kurang...kita balik macam zaman 2009 dedulu. 

InsyaAllah, blog akan setia kekal. After all these years I'm growing up with the blog, how could I easily delete it? 

Kenapa?
Entah. Sebab dah move on tahap door slam kot! Mungkin. Aku pun tak tahu. Satu hari tu aku bangun dan aku uninstall semua socmed yang ada dan bukak lappy aku deactivate semua akaun. Phew! 

Untuk satu hari yang pertama, rasa gatal je tangan nak install balik nak activekan balik...tapi acah-acah busy buat kerja sampai aku lupa...itu saja. Dasyat jugakkan bila dah move on. Rasa macam dah tak kisah dengan apa trend yang berlaku sekarang. Suka hati engkaulah sofie oi! 

Nak tahu benda apa paling mahal dari dulu sampai sekarang?
Iman-Privasi-Maruah

Benda tu lah bermain dalam benak aku sebelum aku tetiba delete semua socmed. Dia macam satu seruan yang kerap berulang mengatakan "Beautiful things don't ask for attention...". 

Quote tu aku tengok dalam cerita 'The Secret Life of Walter Mitty'. Dan aku pun tengok balik movie tu for refresh my inspiration toward him. Walter yang awesome. Walter yang...I just like to be him. Tapi, aku tahu...meminta untuk menjadi orang lain itu membuatkan kita akan rasa kurang syukur dengan diri. 

He's my idol. My booster to keep living in the present. 

Another me menghasut;
'Apa jadi dengan hashtag kau? #sofiethefoodian?'
'Lepas ni kau nak show off kat mana kalau ko makan sedap-sedap?'
'Mana kau nak post gambar cantik-cantik?'
'Kalau kau berang takkan tak nak tweet kot?'

Dan bisikan itu lagilah menguatkan semangat untuk katakan TIDAK pada socmed bagi tahun ini dan tahun seterusnya. Cukuplah hanya wujudnya blog untuk aku kongsi semua. Plus, blog never die right?

Arakian bermulalah hidup sederhana seorang sofie sejak terhapusnya dunia sosial alam maya. Ada asbab dan hikmah disebalik tiap yang terjadi sejak melangkahnya 2018 dalam diari. Dari itu, dia mohon tulus dari hati untuk memohon maaf diatas segala kekasaran sepanjang pengenalan alam maya ini. Moga, kita baik-baik saja disini serta di sana kelak.


Sampai bertemu kembali.
"May someone who lost find their way..."
© SOFIE ADIE. Design by FCD.