Special entry to my friend, Nabil...

January 17, 2017

Nabil...dia bukan lelaki. Dia roomate masa aku semester satu diploma dulu. Orang Kedah. Tinggi lampai. Bijak. Budak sains. 

Of course bila dia bukan lelaki nama dia automatik jadi Nabilah. Dengan 'H' di hujung.

Pagi tadi 16 Januari 2017, pukul 4 pagi, mak dia dikhabarkan telah dijemput Ilahi..Al-Fatihah...

Hari ini, 16 Januari pukul 2 petang, dia ada final exam. Paper third last. Dan ada lagi dua paper yang dia kena ambil sebelum officialy tamat final. 

Dan...dari berita roomate aku yang seorang lagi, Alin...dia call Najla disebabkan phone Nabil rosak dan memberitahu bahawa paper yang dia sepatutnya ambil terpaksa dikorbankan...

Dan bayangkan pada dua paper lagi yang dia akan ambil...aku, aku speechless. Aku, tak dapat nak bagi sokongan fizikal kepada dia. Aku hanya mampu doa agar dia kuat dan tabah. Lagi-lagi musim 'perang' belum habis ni...

Sedih dowh! 

Dulu masa part one, dia pernah menangis sebab fizik dan biologi...part one degree ni pulak dia menangis lagi...sebab mak dia. Emak...

Roomate part one diploma dulu, walau masing-masing tak selalu bertemu, tapi jujurlah aku cakap, dioranglah the best roomate. Aku, nabil, alin dan ain. Yeah, walau aku dengan ain macam anjing dan kucing...tapi dasarnya...aku suka perasaan bila duduk dengan diorang. (2082 in memoir)

Dan, bila tragedi ini berlaku, seolah jantung aku disayat bagi pihak nabil. Paper dia tak habis lagi, sudah diuji. Ujian dan berita yang acap kali aku cuba untuk tidak membayangkan ia berlaku..kun fayakun...

Tiada siapa dapat tukar jadualNya. 

Berita ini pun aku dapat dari Suci. dan aku sampaikan pada Alin. Dan entry ini aku tujukan khas untuk Nabil khususnya..

Salam takziah kepada nabil sekeluarga atas kehilangan ibu, emak tercinta. Semoga beliau ditempatkan dalam golongan orang bertaqwa dan dipermudahkan urusan beliau disana. Amin.

Nabil, aku tak dapat bayangkan kalau aku ditempat kau. Tapi, untuk waktu yang sedang sengit sebegini aku berharap agar kau tabah dan sentiasa panjangkan harapan kau pada Dia. Dia yang lebih tahu tentang haluan hidup kau. Sedih kehilangan itu memang sakit. Lebih lagi kehilangan yang tiada galang gantinya...

Mak kau pasti bangga punyai seorang anak seperti kau Nabil. Sayang beliau tak sempat melihat kau menyarung jubah konvo sebelum waktunya. Tuhan sayang dia...

Teruskan harapan mak kau nabil. Capailah hajat beliau walaupun setelah ketiadaannya..

2017, January 16.
Nabil, aku akan ingat tarikh ni...

roomate, 2082

#LASTGIFT: and The gift goes to......

January 16, 2017

Holla there! 
I'm back after a short hiatus. Just give some space for the final exam that has been held almost two weeks! 😵
And now, as a promise in this entry, I would love to announce the best TWO contestants among 57. 

Naa....

Jeng Jeng Jeng....and The Gift goes to.......

Note, thank you

http://cahayakehalusankelembutan.blogspot.my/

https://athibe.blogspot.my/


Congratulations to all of you for making my day!! 

Thank you very much for giving the support to my little contest. And don't be surprised if one day you get the present or little tiny card or postcard from nowhere! hehe hehe



p/s: #LASTGIFT may be the last contest held by sofieadie...maybe...maybe...or nah! what do you think?

#LASTGIFT BY SOFIEADIE: TAMAT!!!

January 02, 2017

Thank you for all the contestant for joining the contest!!!
I wish you all have the great new year of 2017 and all the best! 
Don't forget to check the winners on 16 January 2017.

Will come back soon!

© SOFIE ADIE. Design by FCD.