5 things that changed my life perceptions...

October 25, 2017

Semalam aku cakap nak tengok Tombiruo. Ah! itu semua omong kosong bila mana aku ternampak suatu booth yang bisa menukar kitaran hidup aku pada masa hadapan (kemungkinan). Cerita dia mungkin aku akan ulas panjang esok.

decision, life

Untuk hari ni, aku just nak share tentang 5 benda utama yang telah ubah persepsi hidup aku. (Amboi! ayat kemain kau!) Yeah, yeah...aku tahu ianya bunyi seperti plastik, tapi percayalah...tanpa 5 benda ni, aku tak tahulah aku ni dah cukup sifat jadi manusia atau sekadar jamadat...yang hidup tanpa sebarang purpose. Atau mungkin lebih teruk dari tu...

1- Novel Soalnya Hati
Dari dulu sampai sekarang, dari zaman tulis diari kucing sampai ke logo Paris, hanya novel ni lah yang aku agung-agungkan. Dia dah ubah persepsi aku tentang hidup dan survival di universiti. Buku yang menyebabkan aku gila pada perang. Maksud aku semua info berkaitan perang, movie perang...siap letak lagi dekat buku besar-esar tulisan; "Peace No War".

Ah, itu diari zaman hingusan dulu memang penuh dengan quote...and thanks to the author because your book has helped me to become a new person that I didn't even think that I can be...

2- Buku "Goodbye Things: Towards minimalist living" by Fumio Sasaki.
Sumpah! Kau tau apa jadi pada barang aku lepas baca dua chapter buku ni? Iyap! semua aku dah buang. Tak sangka selama ni aku banyak perap sampah rupanya! 65% dari barang aku adalah barang yang "i think it'll be useful later". Really???

Even a decade after that pun aku takkan tahu yang aku ada barang seberguna itu jika aku hanya simpan..dan simpan. Adoyai! Dan suatu hari aku cari balik nota zaman diploma dulu, tak jumpa. Walhal, aku lupa yang aku pernah guna falsafah Imam Ghazali yang "Ilmu fi sudur la fi sutur"... haish...research pasal satellite dan GIS tu....deng it!

So, hidup minimalist ni bukanlah erti kena hidup zuhud keterlampauan. Dia cuma kena tahu beza benda penting dan benda perlu...Tapi, takpe...aku ada minda yang cerdas untuk ingat semua research itu.

3- Drama "Age of Youth 1&2"
Drama ni banyak ajar aku tentang sudut pandangan manusia lain dan macam mana kita nak survive hidup kongsi rumah dengan orang yang luar dari cara hidup kita. Kadang aku rasa semua orang okay dengan kita bila kita dah buat yang terbaik untuk rumah tu, tapi rupanya tak cukup baik untuk orang lain.

Dia ajar, nak selesaikan masalah kena duduk berbincang..bukan cerita belakang. Benda takkan selesai kalau dibincangkan bukan pada tuannya. Paling penting, enjoy the moment while we still young and energatic...

4- Series "13 Reasons Why"
Cons cerita ni dia terlalu banyak budaya barat. Hahahaha budaya barat bhai...seperti orang timur tak buat pulak budaya tu. Tapi, tulah citer mat saleh ni, kalau takde satu dua scene tak semengah tu memang tak sah. Mesej dah cukup baik, jalan cerita kemas dan penuh twist...tapi tu lah...

Tapi, apa yang penting...cerita ni dia ajar cara kita tengok orang dari sudut mereka bukan dari sudut peribadi kita sendiri saja. Memanglah bagi kita dia terlalu bodoh nak perhatian sampai perlu bunuh diri. Tapi, ada kita kisah kalau dia tak bunuh diri? Null! We say we care, but we didn't take any action...we care but didn't care enough...

Sedihkan kalau kita dapat tahu orang yang paling rapat dengan kita selama ni seek for help. Sebab dia dah drown in her own blood. Deep and sink into darkness yang kita anggap tak penting. Mungkin kita terlepas pandang...makanya,

buatlah baik dengan semua orang sebab kita tak tahu apa yang dia sedang hadapi....

5- Kelas Investment (core subject with 5 credit hours)
Setiap kali masuk kelas ni, aku rasa aku noob dan ketinggalann zaman. Setiap kali masuk je lecterur bagi kuliah, otak aku menerawang tentang how bad is bad about the economy's problems nowadays? Peluang aku nampak bersepah, tapi kenapa dia macam ada hilang sesuatu je. Ada je silap....ada je yang akan menyebabkan aku rasa macam terlalu tua untuk mula melabur atau menabung hanya selepas habis belajar.

Tapi, kesedaran ni dia macam angin kentut (sorry for the term). Sebab orang hanya bising tentang bau tu hanya seketika cuma. Kalau bau kuat, bisinglah pasal busuk. Tapi, kalau bunyi kuat, orang lari sekejap cuma. Dan semua balik pada normal macam takde apa berlaku. Orang tahu masalah itu hanya bila 'kentut' melanda. Krisis ekonomi yang viral. Tapi ada orang berhenti hangout dengan orang yang kentut ni tadi? Takkan?

Itu yang aku musykil tu...dan kawan aku cakap; ia bergantung pada individu itu sendiri. Haila...this class ha, really mixed up my life decision...until now...

###

Aku pernah ajak kawan aku pergi dengar talk pasal kesedaran kewangan dan cara atasi masalah tu (lebih kurang macam tulah tajuk dia). Sadisnya, semua bagi feedback yang sangat tidak memberangsangkan. Macam mana nak bagi orang jadi jutawan kalau kita kasi peluang pun dia tolak? Hatta nak kasi masa depan dia cerah pun dia matikan api...takkan nak tunggu terhantuk baru terngadah?

5, 10 tahun untuk diri sendiri pun berkira. Susahkan?

Okaylah...lain pulak isunya nanti. Saya takmaulah risaukan masa depan orang, kalau itu yang mereka mahu. I just give a future imagination if we didn't take any action for our own wealth and even health. Kalau olang tidak mau apa boleh buat lorh?

So, see ya when I see ya.

p/s: kalau nak disenaraikan semua persitiwa dan perkara yang ubah cara hidup dan bentukkan siapa kita hari ni, memang tak habis nak taip bhai! 

Pistachio Baskin Robbins??

October 24, 2017

Panas panas gini makan aiskrim memang sedap. Lagi-lagi kalau dapat offer dari Digi. Ah! jangan risau ni bukan entri berbayar dari pihak digi mahupun baskin robbins. Ini hanya cerita tentang peliknya rasa aiskrim pistachio!

ice cream, baskin robbins

Siapa pernah rasa perisa ni?
Ergh! Macam ubat rasa dia. Aku bertahan sampai habis sebab kacangnya saja. Sebab kacang pistachio! Kaler dia? Sepertinya menarik, tapi....orang kata kaler makanan yang cantik dan pelik ni, rasa memang out! Totally out! Untuk yang anti ubat, aku sangatlah tak galakkan korang ambil perasa ni. 

Tapi, tak sedap pun...habis bhai! Gambar pun tak sempat nak ambik. Panas punya pasal. Semua benda balun macam tak ingat dunia. Tapi, satu je yang best...dia tak manis! Yeay! Perasa lain mungkin sedap...tapi Manisnya ya ampun.....dua bulan minum air kosong bagi neutralisekan balik gula tu. Hahahahahah

Entri ni pasal Pistachio Baskin Robbins je ke? Tak ilmiah langsung! Tapi, bolehlah nak kasi korang tahu...kalau pi Baskin Robbins tu, cakaplah nak rasa Pistachio ni, then staf tu akan kasi korang rasa sesudu...dah tak sedap, jangan ambik. Habis cerita.

Kes aku ni, main nampak kacang, tak kisah dah cream dia rasa apa. Janji ada kacang. Hantu kacang punya pasal. (ada ke orang nak makan aiskrim ni lepas dia rasa? huhuhuhu...kawan aku kata term normal life aku terlalu janggal bagi dia...😵)

Esok, cadangnya nak pi layan Tombiruo...tapi takde geng. Takde geng pun jalan saja....janji Ejim gua support!!!!

p/s: hari tu nampak anaqi dengan syira ayob....tapi tak nampak pulak zahiril adzim....teringinnya nak ambil gambar diorang....

see ya when i see ya!

7 Lies I keep repeating on myself

October 23, 2017

Holla there! It's been a century I didn't write any post. Piuh! Say farewell to the long hiatus and mid-sem break. 🙌

So, cerita dia....seperti biasa. Tak ada yang menarik. Pergi kerja, balik kerja, buat assignment, layan drama, layan movie, baca buku...ah! What a life.....

Aku cakap hari tu nak update entri dua kali seminggu. Sepertinya GAGAL! hahahahahah...(-_-) As a part-timer on everything....there's 7 LIES I always tell myself in order to live a happy life...

1- I'm gonna do this starting today....
Yeah, pada hari yang ceria, panas berangin, mood baik...bagi aku istilah ini tiada masalah. Bagi aku, mantra ini sangatlah membantu untuk jalani hari dan sudahkan semua kerja yang tergendala dikala mood tidak begitu rajin. And it's totally work for me! Aku harap sangat penipuan ini berkekalan sehingga aku berjaya kelak. 

2- Hari ni nak up entrilah...
Haa...yang ini ha, paling banyak kali aku tipu. Dari semalam punya kelmarin lagi aku bagitau diri sendiri, 'aku nak up entri pasal ni lah', 'aku kena up entri pasal itulah'.... dan berakhir dengan TIADA ENTRI LANGSUNG! hahahaha

3- Semua kerja tu senang je...
Kalau aku buat dari sekarang. Semua kerja memang senang bila aku buat sikit demi sikit dan tiada sebarang penangguhan. So far, alhamdulillah tiada bertangguh. Dan mantra senang tu sangatlah membantu, een dia susah rasa macam senang je. So, sesiapa yang rasa cam susah dalam nak siapkan assignment tu, gunalah mantra ni. Mind set kita laju je siapkan tak sampai sehari. Ni mungkin tak tipu...

4- Nak datang awal...
Dia punya awal tu, masih di zon atas pagar. Tak cukup awal. Tapi istilah 'at least' tu lah yang bahaya bila nak tunaikan hajat datang awal ni. Stop lying around people! (I'm talking to myself...ignore it)

5- Esok nak puasa.
Sampai ke sudah tak puasa. Mentang-mentanglah puasa sunat, main-main ek...puasa ganti tu dah habis belum cik kak? Takkan nak tunggu puasa tahun depan baru kalut nak ganti? huhuhuhu...aiy, aiy maam!

6- It's gonna be okay.
I think it's really gonna be okay. As long as I keep on track. 

7- Berhenti makan benda manis...
Digi buat promo Baskin Robbins lagi!!! Sekali ni je nak makan manis....pehlis...coklat? nope! dan tetiba aku menuju ke Chat Time dan beli coco smoothies sebab nak ais dan crunchy oreo punya pasal... fail!


rant, life,

Aku pernah terbaca yang orang kata, kalau nak ubah tabiat tu, mula-mula memang kena berlakon dulu, pastu lama-lama nanti dia akan jadi kebiasaan. Tapi, tak bagusnya bila terlalu banyak sangat penangguhan. Senang cerita kalau nak buat suatu benda tu, buat je. Tak perlu tunggu esok, lusa sejam atau lima minit lagi...bangun, dan terus buat. Katakan tidak pada 'NANTI'

Amboi....kasi semangat dekat orang kemain na...takdelah, ni aku kasi semangat untuk diri sendiri gak ni. So, lepas ni, minggu kuliah dah start macam biasa. Macam normal, student life dan lambakan assignment akan terus melanda dan menerjah sampailah tahun depan. Doakan yang terbaik dan paling penting teruskan usaha!

Apa aktiviti sepanjang cuti mid sem hari tu?? 😏
  1. Marathon Age of Youth 1 & 2
  2. Layan movies non stop sampai muntah hijau
  3. Paling baik...baca artikel untuk research.. huhuhuhu
  4. Siapkan assignment...

Dahlah merepek macam ni...entah benda apa lagi yang aku nak tipu demi up satu entri...see ya when I see ya!

p/s: bila dah lama tak menulis entri yang cheerful rasa cam hambar sia....mungkin sebab dah lupa macam mana rasa teruja dan 'hidup' kot....huhuhu

chiao!

Analogi Kereta Lembu

October 08, 2017

Kerap pulak lecturer Investment aku guna analogi kereta lembu dalam kelas beliau. Aku yang setia menadah telinga ni, lama-kelamaan jadi terserap sekali dalam konsep ni.

falsafah ekonomi

Konsep ni sebenarnya menceritakan kondisi ekonomi dalam sesebuah negara. Dia ada tiga perkara yang terlibat; tukang bawa lembu, lembu dan kereta sorong yang beroda. Apa yang kelakarnya adalah, kereta lembu ni dia dah lama rosak. Sebab salah arah dari si tukang bawak lembu ni tadilah. Sebab tu kereta roda tu, barai...hancur teruk. 

Dalam ekonomi, dia ada satu prinsip yang menyatakan semua orang akan membelanjakan wang mereka bagi menghasilkan kitaran ekonomi yang baik. Kalau orang tak 'membuang' duit mereka dengan beli belah atau apa jua cara buang duit, kebarangkalian ekonomi tidak akan stabil. Duit itu mestilah berputar. Dia tak boleh statik. Kalau statik, takde apa pembaharuan yang akan berlaku.

Sebagai pelajar, konsep tu tersangatlah benar. Kalau tak habis dibuang pun habis disimpan dekat tempat yang pandai buang duit dan dapat hasilkan pulangan pada masa hadapan. Tapi, berapa kerat je yang buang duit diorang untuk masa depan dan pulangan yang tak pasti?

Shopping mall masih lagi meriah walau banyak kedai dah tutup. 
Para peniaga kata, kondisi ekonomi Malaysia semakin teruk.
Tapi, sepertinya tiada siapa ambil serius seratus peratus dalam hal menjimatkan perbelanjaan, sebabnya duit tu lambat laun akan habis jugak. Kata orang, besar periuk besarlah keraknya...

Apa yang aku kurang faham adalah, macam mana 'roda' boleh bergerak sewaktu lembu dan tukang bawak lembu itu leka tiduran? Jalan pun terhuyung hayang.

Apa sebenarnya yang berlaku? Apa sebenarnya yang silap? Aku rasa ada part yang aku kurang jelas tapi melalui pemerhatian, seakannya jelas pulak analogi ni.

'Saya tak suruh awak aplikasikan apa yang saya ajar, cuma saya nak beritahu pada awak semua, apa yang saya ajar dan yang awak belajar semua ni adalah berkait rapat dengan RIBA. Interest...'

Haila....macam mana nak jernihkan balik sungai yang telah tercemar? macam mana nak 360 kan balik sistem ekonomi di Malaysia? 

Tu lah, kena banyakkan mengkaji lagi. Terasa cetek sangat ilmu ni. Dunia dari presepsi hartanah terasa pesat dan sangat menggerunkan. Benda ni macam menarik tongkat yang Bumi sedang guna untuk menampung bebannya. Apa akan jadi pada Bumi kalau semua orang bersungguh 'merampas' tongkat tu?

Bumi 'jatuh'? 

Wallahua'lam....

p/s: tetiba nak cari balik buku falsafah bodoh-bodoh. Sape pernah baca buku tu, mesti terasa semua falsafah dia benar belaka....even bodoh-bodoh...

Aku chow dulu untuk entri paling merapu hari ni. Nak gerakkan kereta lembu punya pasal, aku terpaksa ikut lembu membajak esok pagi. 

Till then!

Handling the downhill

October 02, 2017

downhill, upside down,

Sejak dua menjak ni aku rasa aku malas nak layan orang. Hahahahah. Bukanlah malas sangat, cuma tertakluk pada orangnya bagaimana. (Acah macam semua orang nak layan kau je kan? perasan da!) Takdelah...bendanya aku lebih suka diam dari berbahas tentang topik yang aku tak minat. 

Tapi tulah, sejak dah menginjak dewasa ni, banyak pulak benda yang kita rahsia. Rahsia sebab rasa benda tu tak perlu jadi isu dan tak penting pun dalam lipatan sejarah. Entah ada ke tidak aku ni dalam lipatan sejarah nanti...huhuhu 

Oh, aku lupa nak 'Hey, October!', sebab oktober adalah bulan paling sibuk untuk buat research bagi segala assignment. Nasib baik semester ni banyak kerja individual...piuh! Macam biasa, aku kena mesti belajar dengan lebih cepat dan pantas sebabnya nak stabilkan tiga sisi kehidupan itu sungguhlah tidak semudah yang dijangka. 

Tipulah kalau aku tak rasa nak berhenti langsung dengan hidup bersudut dan bersegi macam ni. Tapi tulah, orang cakap;

'if you do what its easy, your life would be hard, but if you do what is hard, your life would be easy...' 

dan semestinya aku pilih yang susah itukan. Tapi, tu lah...kena alienated, kena pandai bawak diri, kena dan terpaksa beramah mesra even itu bukan aku punya kepakaran...kena buat muka tak malu...kena sakit, kena...hah macam-macam sampai kau sendiri pun kemungkinan akan menuduh aku 'culture shock' disebabkan struggling yang aku buat. Ye ke aku struggle? ha ha ha

Benda ni macam paradoks tau bagi rakyat marhaen. Sama jugak macam konsep pelaburan. Mana ada low risk high return. Nak high return kenalah berani tanggung risiko tinggi...

entahlah...sebab fikir semua ini hanya sementara, tu lah aku biarkan diri ni diam je. Menjadi observer, listener, bagi semua benda yang berlaku. Pulak orang label kita the man know nothing and do nothing. Seriously??

So, korang yang mana rasa macam terjatuh dalam gaung tak bertali atau lemas tanpa pelampung tu, janganlah cepat sangat nak jadi macam Hannah Baker. (Letakkan kesalahan pada orang lain.."they care but not cared enough" tu quote yang amat bahaya walau ada benarnya. Dan kebarangkalian semua orang termasuk dalam kategori tu.. ) please, please and please let me tell you that you are stronger, braver and smarter than you think...kunci dia percayalah pada diri walau takde sesiapa yang percayakan kita. 

How I handling my downhill?
  • Dengar lagu Barbie. Shooting Star. Believe me this song really soulful!

  • Buat segala kerja yang aku patut buat. Jangan sesekali bertangguh! 
  • Jadi rasional dengan tidak menjadi bahan buli kepada perasaan kasihan atau simpati.
  • Enjoy little things!

Nampak macam mudah kan? tapi tidak sebenarnya kawan-kawan. Cerita aku sekarang banyak sangat puzzle yang bersepah. So, kalau aku buat movie 14 reasons why, mungkin lagi complicated dari kes Hannah dan Clay. hahahahah (nampak tak penangan cerita tu dasyat yang amat?)

So, the things is...aku buat entry acah-acah motivasi sebab aku nak bagitau yang... 

semua dark phase, downhill or drowning yang kita lalui itu, semua orang juga tempuhi. Jadinya, indahkanlah dunia ini dengan saling hormat menghormati....kita tak tahu siapa yang bakal jadi Alex Standall atau Justin Foley atau Jeff....atau si Hannah...yang penting jangan bagi rasa menyesal selubungi hidup...

Be brave soul! 

Happy Monday!
© SOFIE ADIE. Design by FCD.