September 11, 2017 / 9 Comments

The Healer: How I handle my dark phase

life, smooth

Semester baru nak start. Itu semua student dah maklum. Lagi-lagi bagi student UiTM. Seronok cuti nampak? Cuti dah habis. Jangan risau. Tak lama lagi pun banyak cuti.

So, setiap kali sem baru masuk. Banyak perkara yang diluar jangkaan akan berlaku. Antaranya:

  • Terpaksa buat kerja dua kali ganda dari biasa demi memahami subjek yang dah lama tinggal
  • Kesukaran untuk mencari teammates yang sefahaman
  • Betrayal yang kita sendiri tak jangka
  • People take you for granted
  • Pokai
  • dan lain-lain lagi perkara yang aku pun tak boleh nak jangka....

So, seperti dua semester lepas, setiap kali situasi begini berlaku, aku akan ulang dengar dua video motivasi yang aku download dari youtube. Setiap kali dengar dia akan bagi impak yang berlainan. 
  • First dengar untuk ingatkan diri balik. 
  • Second sebab aku rasa aku perlukan kata semangat. 
  • Third, sebab aku hampir give up! LOL!

Nak buat diri ter-inspirasi ni bukanlah suatu perkara yang mudah. Lagi-lagi bila kita dah mula selesa dengan "zon selesa". Itu sangatlah parah! Zon selesa memang seronok. Tapi, tanpa kita sedar dia akan mematikan 'sikap ingin tahu' atau 'curiosity' seseorang itu. Memanglah 'curiosity kill the cat'. Tapi, dari situlah kita akan dapat pengajaran dan pengalaman yang remarkable. 

Plus, dapat pengalaman extra dan limited edition ni, bukan semua orang boleh dapat. So, bila ada peluang depan mata, cubalah terima dengan tabah. Pahit itu normal. Tanpa pahit manusia mati. 

Dua video tersebut adalah;

1- Never Give Up


2- Through Hell



I know it's hard to fight the battle without any inspiration. Lagi-lagi kalau kita sendiri tak tahu macam mana nak 'bangun' tanpa sakitkan orang lain. 

Dunia hujung jari. Need extra motivation? Just hit the button google and search for it. Everything you need is already in there for you to use it wisely. Lama-lama kawan yang kita ada hanyalah 'maya' semata-mata. Huhuhuhu. 

Ada satu fasa itu kita tak punya kekuatan untuk bangkit, apa yang kita perlu adalah sedikit catalyst dan booster. Dan bagi aku the healer untuk terus kuat sehingga hari ini adalah dua video ni. (banyak lagi yang aku dengar, tapi semua tak setanding dua video ni.)

Do the work while listening to these two videos, make me wanna work harder. 

The Healer ni banyak bentuknya. Luangkanlah masa untuk refresh balik misi kita. Lima minit reflection boleh buat hidup kita kembali balik pada track yang asal. Nampak macam tak penting, tapi small things matter dude. Diri kita akan rasa perubahan tu bila kita mula spent lima minit untuk reflect balik diri sendiri.

How I handle my "dark phase"?
  1. Duduk dalam gelap for a while. 😅 (namalah dark-phase...)
  2. Write it down- write something that makes me feel weak, low self-esteem, anxiety...
  3. Turn on the music- starting with the hardcore, then soulful, after that...these two videos.
  4. Let it go- It's okay to cry. I always tell myself, If I do not cry while achieving something, that's mean I'm not trying harder
  5. All is well. Allah always be there for all of us. Hanya padaMu aku menyembah dan hanya padaMu aku mohon pertolongan...
  6. Tidur- the best healer! 


Dah macam pakar motivasi pulak hari ni 😅. So, apa pulak cara korang untuk kekal inspirasi? Mana tau cara korang aku tak pernah cuba lagi an. 

p/s: honestly, I rarely open up my issues to people. But if I tell you, that's mean I really trust you...
Related Posts

9 comments:

  1. Push away negative vibes. For me, I always said, semua kesakitan dan dugaan yang kita hadapi harini akan berlalu. So, just focus and keep moving :) Nice entry.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyap! the pain is only temporary...
      thank you! :)

      Delete
  2. Assalam,
    hye sofie , moga dipermudahkan segala urusan!
    rindu zaman study! UiTM

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam, hai yana. amin!
      hahahah carpe diem!^_^

      Delete
  3. Me too. Bila dalam in this situation, akan bukak lagu. Duduk dalam gelak and sleep. hahaha

    I do hope that you will always be fine. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? ada orang kata macam emo semacam...tapi seriusly berkesan! ^_^!
      yeah, me too! huhuhu
      may all of us be fine whenever storm passes through our life. :)

      Delete
  4. Baru tengok the first video. Dah letak dalam watch later list, sebab nanti masa start kerja I may need to watch it every day? hahaha

    Kadang2 tak tahu saya sendiri dah habis handle my dark phase ke tak. Kadang2 rasa dah move on, kadang2 rasa perasaan tu menyapa balik.

    Masa study dulu, one of the things that I do to maintain the inspiration was looking at the people I love. Tapi majoritynya ada di Malaysia, either tengok gambar diorang takpun video call :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah! nina dah masuk fasa bekerjaya! excitednya!!! <3 <3
      hahahah me neither nina...tapi bila dia menyapa balik tu...memang kena kuatkan semangat diri. dari terjebak ke 'black hole'

      tu lah...mention pasal call, rasa macam dah lama tak call orang. huhuhu
      :)

      Delete
  5. Nice sharing.

    Takkan ada orang lain yang mampu untuk kuatkan diri kita selain dari diri kita sendiri. :)

    ReplyDelete

Latest Posts

Facebook

    @Gallery