Merdeka! Merdeka! Sale on Lazada

August 25, 2017

contest, lazada

Bulan Ogos terkenal sebagai bulan kemerdekaan bagi seluruh rakyat Malaysia. Sayangnya, bulan Ogos bukanlah bulan favorite aku. Hahahahah. Sebab banyak-banyak bulan, yang paling best tetap bulan Disember!

Okaylah, berbalik pada tujuan entri ni dibuat, aku ingin jugak mencuba nasib bagi contest yang dianjurkan Lazada kali ni. Walau dalam aku tak suka bulan Ogos ni, Lazada tetap pujuk aku untuk suka pada Ogos dengan promosi Merdeka! Merdeka! Sale  (http://www.lazada.com.my/merdeka-sale/) dengan diskaun istimewa sebanyak 80% bermula dari 25 Ogos sehingga 31 Ogos

Jadi, bagi memeriahkan lagi musim merdeka + raya haji ni kelak, suka aku menjemput semua rakan blogger untuk join contest ni. 

So, here are the main part of the entry;

Q: What do you love about being Malaysian?
A: The varieties of foods! No one can argue about the Malaysian foods. Walau jauh mana pun kita duduk, the smell of sambal belacan jugak yang bisa mencairkan liur. Kerabu mangga, ayam tandoori...bab makan kat Malaysia ni, kalau ada alah memang tak seronok nak merasa semuanya. 

Lagi satu yang paling aku suka adalah keprihatinan yang diberikan oleh negara terhadap rakyatnya. Walau masih banyak lagi bocor dan lepas pandang, so far Malaysia masih aman, buat aku syukur giler.

Q: Who is your favorite local brand?
A: Touch n Go!, Khind, Karya Seni, Silky Girl, Pelangi. 

Q: Two products from Malaysian brands that you love?
A1: From Karya Seni, yang paling aku suka adalah "Jodoh itu Milik Kita" karya Sara Aisha! I really love her writing. Cara penyampaian jalan cerita yang menarik, psiko, pengorbanan dan mainan emosi terlalu padat dalam sebuah naskah ni. Aku baca berulang kali pun masih mampu sengih sendiri. OMG! 

Sara aisha, jodoh itu milik kita

A2: Dari Silky Girl pulak, barang yang paling aku suka adalah minyak wangi dia. Walaupun bersaiz kecil, tapi bau dia..i really love it! Sampai sekarang masih setia dengan minyak wangi Silky Girl. Mampu milik dan bau yang tahan lama.

perfume, silky girl

###


So this is the end of the entry, kalau korang nak merasa menang dalam contest ni, apa kata mulakan dengan join contest ni. Pemenang dipilih secara random. Kalau dah join, chance nak menang tu ada, tapi kalau tak join langsung, macam mana nak dapat voucher dari Lazada kan? 

Dapat atau tidak itu belakang cerita yang paling penting kita mencuba. So, are we ready to shopping on Lazada Merdeka! Merdeka! Sale with special discount 80%? If yes, then let's grab the chance!

All the best to all the contestants and enjoy shopping!

When I spit it out....

August 24, 2017

Bila kita dapat meluahkan segala rasa berbuku pada orang yang sepatutnya, ada satu benda yang kita akan dapat. Iaitu:- rasa ringan. Semua beban seakan dah hilang! Seriously!

pep, talk

Aku dah lama tak berkawan dengan orang baru. Sebab aku spesies yang malas nak kenal orang. Hahahaha Aku bukan tak nak kenal orang. Cuma masalahnya,...itulah...malas nak kenal orang. Then, sejak aku hidup tiga sisi hari tu, aku cuba beri peluang pada diri yang mengenali orang baru itu bukanlah suatu mimpi ngeri.

Surprisingly, aku boleh bawak diri aku tanpa sebarang kekok untuk kenal orang. Aku cuba untuk menjadi biasa-biasa. Dan ia berhasil. Membuatkan aku terfikir, kenal orang takdelah teruk sangat. Ha ha ha ha...

Selepas sepurnama, bos kepada orang yang aku baru nak selesa ni datang dekat aku dan cerita something yang aku tak nak tahu pun pasal kawan aku. Sehinggalah terterbitnya entri yang lepas. (Trivia behind the entry "Please keep it privacy..")

Aku takut. Jadi untuk dalam dua tiga hari kitaorang agak kekok untuk bertegur sapa macam biasa. Aku takut dia marah aku sebab mendengar segala cerita karut bos dia. Dan dia pun sehabis mungkin seperti elak dari aku. Dan aku tak tahu kenapa semacam fobia pada kehilangan itu seakan kembali. Yang menjadi alasan untuk aku tidak kenal orang...kenal hanya untuk ditinggalkan apa guna? Detak aku..

Jadinya, hari-hari berlalu dengan bisunya. Luarannya, aku memang macam acah-acah 'hati ais' lah. Tak kisah pun kalau dia tak tegur ke apa an, tapi...deep down inside my heart...seeing her silent like that...aku jadi sedih....aku rasa aku memang tak patut jadi kawan sesiapa sebab aku tak layak ada kawan. That's why I always keep myself distance from the people. Because knowing them will hurt me more....

Tapi, aku tak boleh biarkan benda ni jadi satu penyesalan pada masa hadapan. Aku cuba beranikan diri untuk tegur dia macam biasa. And I really took my own advice! Spit it out to the right people! And you know what happen after that? I burst into tears! Macam kelakar pulak...mungkin sebab mood nak menangis kot time tu. Bukan meraung tapi cukup dalam sehingga terasa sedih dia...rasa macam ada belati dalam hati ni...

Dan dia cuma jawab; sudah biasa dimaki hamun oleh bos dia. God! Why are you soo kind to your bos even she......

When I spit the right words out to the right people, sebenarnya aku berjaya tumpaskan ego. Itu yang membebankan aku selama ni. Dan, benarlah kata orang...

dalam perkenalan dua manusia...jika berlaku salah faham, salah seorang harus menundukkan egonya. Tak kiralah antara dua orang sahabat, kenalan, majikan dan pekerja atau perkahwinan....

Apa yang berlaku lepas tu, kita akan dapat kepuasan! Kepuasan sebab dapat kekalkan hubungan tu seperti adanya bahkan lebih kuat lagi. Puas sebab kita bukan lagi dikawal oleh ego....sumpah aku tak pernah rasa takut dan sedih untuk kehilangan macam ni. Sebab aku percaya yang aku ada athazagoraphobia...(what the mind can believe the heart can achive! bravo man! bravo!)

Nextweek her birthday. We all have plan to throw a party for her. Sebab dia terlalu muda untuk menanggung semua rasa tu tanpa sebarang peluang untuk gembira. 

Dear Y, may you find the happiness that you looking for.

p/s: she is the first Chinese friend I've ever had. And looking at her life, reminded me the mandarin drama on tv 2. 

##

Summary of the entry:
- all of us may have the athazagoraphobia
- everyone can be happy if they choose forgiven over ego
- spit it out to the right person at the right time
- be kind. always...no matter what status you hold

I might be the master of ignorant once, but it doesn't make my life happy. It's true to ignore what other peoples think about us, but if it's related to the person that had made your life happy, then you will regret for not spit it over...

freedom, free
*berbalik pada entri lepas, aku still apply cara satu untuk rekod aktiviti dalam hidup aku. Since, blog adalah yang paling rapat dengan aku..here we go...and rarely I used the number 3. huhuhuhu trust me, it feel really great!

Please keep it privacy....

August 21, 2017

Ada setengah manusia, dia tak faham apa itu "garis halus" antara peribadi dan profesional. 
Ada yang terlalu open dalam bicara soal keluarga, soal rahsia dan apa jua jenis persoalan yang tak semua orang mahu tahu dan ingin mendengarnya pada khalayak ramai.
Ada jua manusia suka mengungkit kisah lama yang sudah tidak relevan untuk perkembangan dan perubahan masa hadapan.

Aku tak faham giler dengan manusia sebegini. Yang parahnya adalah orang yang tidak ingin tahu tetapi dipersalahkan sebab terlebih tahu. God! It's really non-profesional!

People, let me tell you. Living in today world is not hard if you can remain MYOB. I do not suggest you become selfish. No! I just want you to keep busy in your own business. Just keep digging the true happiness within our lives. Don't ever try to find it in others.

Please, keep your life private. 
Your family...your stories..your bruised and your scar. 

Aku tak kisah kalau cerita itu bagus untuk jadi semangat atau buat pengajaran. Mana baik jadi teladan, buruk jadi sempadan. Apa yang aku kurang gemarnya adalah, orang yang menjadi batu api demi melihat orang lain makan hati. Aku kesian dowh...sampai aku dah tak tau nak bagi respon apa. Dah macam heartless pun ada jugak. 

Sini aku tolong kasi tips macam mana nak simpan cerita tanpa sebarkan pada orang sembarangan. 

1- Tulis diari atau jurnal
Samada bertulis atau ditaip dalam lappy. Ikut selesa korang. Ceritakan semua benda dan luahkan segalanya. Kadang cara ni sangat membantu diri aku sendiri. Sebab bagi pendapat akulahkan, penyimpan rahsia terbaik adalah diri sendiri. Cara ni adalah untuk mereka yang punya masalah meluahkan rasa dalam bentuk lisan. Got you!

2- Cerita pada orang yang betul-betul rapat
Nah! aku tak boleh nak ulas panjang yang ni, sebab...aku tak tahu nak percaya siapa...so aku prefer guna cara satu. 

3- Spit it out!
Korang terasa, luahkan direct. No butt hurt feeling. Orang nak terasa dengan korang? Somehow, its work that way. Orang terasa sekarang, kemudian baru ambil pengajaran. Sebab orang yang mulut macam laser ni, dia memang jenis yang tak simpan...chill sudah..tapi jangan sesekali sentuh isu sensitif...Kalau ya pun nak meluah tu, luahkanlah pada orang yang betul. Jangan pergi sebar sudah...keep it private, would ya?

***

Kalau orang yang korang tak kenal tetiba cerita semua hal peribadi dia dekat korang tanpa dipinta, korang nak percaya ke cerita dia? 
- Entahlah! Apa motif sebenar dia nak cerita dekat korang? 
+ Okaylah, mungkin sebab dia percaya korang sebab dia guna cara kedua untuk legakan hati dia yang kusut dan serabut
- Boleh jadi dia nak menghasut korang supaya jauhkan diri dari orang tu, (Jika dia bercerita perihal orang ketiga.)
+ Mungkin sebab dia nak bagi warning kot...

Mana satu korang nak percaya bila keduanya bertingkah?
Aku? Malas nak masuk port dowh. Isu dia adalah itu masalah korang, kenapa nak libatkan aku...so, aku pilih untuk beredar.

secret, fly, away

What I've told you earlier?
Keep your life private right? Then, you should never ever told me about yours when I'm never told mine....

Semua orang ada cara dia tersendiri untuk bahagia. 
Cara aku bunyi kejam sikitlah..care less, more concern.

So, do you find the happiness in your own term?
Do ya? 
Shhh...it's secret. Tell no one.

p/s: somehow...i let my diary to public...ops! will never do it again...

Giveaway by LZ

August 20, 2017


Holla there!
It's been centuries since I joined the giveaway from the blog. Hence, this time I would like you to join this awesome giveaway conduct by Sis LZ!

Syaratnya amat mudah dan senang. Korang boleh klik banner untuk join giveaway ni sehinggalah peghujung bulan Ogos.

So, Sis LZ sangat curious tentang pandangan blogger/pembaca lain tentang blog beliau. 
Pendapat aku secara peribadinya blog sis sangat kemas dan user friendly. Header blog yang simple dan catchy. Cepat loading. 

Cuma part button search dalam blog sis ada dua. Sebab yang disediakan oleh template, command dia tak berfungsi. Mungkin sebab tu sis letak yang blogspot punya search button ya? Oh...

It could be nice if sis can fix the command. It might seem cleaner. ^_^

Yang blogger directory tu, awesomelah sis! Acaner nak join? hehehehe

As to complete the giveaway rules and regulations, here I attached my facebook and IG link:
(I think we have followed each other ^_^!)

Facebook: sofie adie
Instagram: Yuhaadie

***
All the best and happy giveaway!!!
Do click the banner to join the giveaway!!

Starting my hashtag!

August 17, 2017

#, hashtag

Holla there!
How are you? Hopefully, everything is beyond expectation.

Bagi sesiapa yang telah follow instagram aku korang mesti perasankan yang aku lebih banyak pos gambar makanan lebih dari gambar sendiri. Itu sebab makanan lebih menarik dari aku! hahahah

Takdelah, tapi betul jugaklah. Makanan kat ig yang aku post tu, boleh jadik peneman perut ni kalau lapar tetiba. So, disebabkan faktor itu, seorang kawan ig aku telah mencadangkan agar aku miliki hashtag sendiri. Haaa, aku post gambar makanan time makan sedap je. Tertakluk jugaklah...ada time lapar giler walau makan sedap, aku lupa jugak nak amek gambar. Alih-alih dah habis. 

Jadinya, aku pun buat #sofiethefoodian sebagai hashtag rasmi setiap kali aku post gambar makanan. Dan semua orang assume aku makan sedap hari-hari. Duh!!! Ada masa rezeki lebih tu, dapat makan sedap...kita kongsilah melalui gambar. >_<

Why #sofiethefoodian ?
Because I love food more than human!!!

So far, makanan yang paling aku suka adalah twister kfc, grilled chicken chop secret recipe dan juga sushi

To all sushi lovers out there, please take notes gais, 21-24 Ogos ni ada sushi king bonanza. 

Terpaksa puasa sushi untuk sementara waktu.
Tengok berapa pinggan aku dapat balun untuk bonanza kali ni. Tak syok sebab kamceng hantu sushi tak ramai...syok sebab ada orang belanja! 

Western food yang aku paling kureng sekali :- pizza. 
Melainkan kalau aku betul-betul craving for pizza baru makan. (makan dua slice dah kenyang. Muak satu hal.)

Nak kasi ig penuh dengan gambar view lawa-lawa, trip pun dah jarang buat. huhuhuhu
Selfie? Erm....salah satu manusia yang kurang gemar lihat gambar sendiri! ^_^!

Ada banyak sebenar tempat makan nak review, tapi alih-alih asyik pergi tempat sama. Tak kfc, segamat rel, teringin kek; secret recipe...itu ajelah mainnya. Nak pergi tempat baru, selera tak masuk. Hari tu makan di ice bucket, esok demam! Bukan sebab tak sedap, tapi sebab sejuk giler! 13 jam dalam air cond lepas tu makan ice bucket, memang down lah cerita dia. hahahahah Alhamdulillah seminggu kemudian, baru sembuh.

On waiting list to review- Dolly dim sum, DC Superheroes cafe. (itu kalau aku masih ingat rasa dia lagilah. DC cafe aku tak makan, so takleh nak review penuh.)

In case korang duduk area shah alam, dn mencari member food hunting, jangan segan silu roger aku. American pay, of course! 

Chiao lu! 

The Cloud Song, just for you...

August 15, 2017

Aku ada satu lagu. Lagu tu first time aku dengar dalam aeon. Yah, kadang aeon punya lagu ni bosan nak mati! Tapi, ada sesetengahnya pulak, buat aku ulang dengar banyak kali. Dan salah satu lagu bertuah di halwa telinga aku adalah lagu nyanyian Meiko, The cloud song.

Meiko, song

Masa tu, aku tengah fed up pasal apa aku dah lupa. Aku pergi toilet cuba refresh balik diri. Cuci muka, basuh tangan, termenung tengok air sinki. Dan lagu ni bermain di pembesar suara. Seakan memujuk...terasa lembutnya.

Aku tak tahulah. Tapi, sungguh lagu ni, buat aku sedih jugaklah. Hahahaha...


Dan lagu ni adalah lagu terakhir aku download sebelum aku langgan Spotify secara premium. Dah layan Spotify, mana ada nak download manual dah. Senang! 

In case, korang pun ada tempuhi hari-hari yang sukar. Aku hadiahkan lagu ni untuk korang. 

Dah lama sebenar aku peram lagu ni buat simpanan memori. Tapi, sebelum dia pudar...aku publishkan hanya untuk tatapan korang.

Thanks for reading!
May you find the happiness that you have looking for!

Be strong buddy!

August 14, 2017

Aku tak tahu nak up cerita apa. Cuma sebabkan aku dah lama tak up entri jadi aku rasa aku patut kot up dengan cerita yang mana aku rasa patut. Hahahah...

Minggu lepas, secara rasminya, aku miliki kereta sendiri. Alhamdulillah dan terima kasih ayah untuk kereta ini. 

Minggu lepas juga, aku pergi lepak dengan member aku dekat DC Super heroes cafe. Tapi tak makan pun, kitaorang just minum. Ya, aku lepak dengan member masa zaman diploma dulu. Just nak catch up cerita, sementara cuti sem masih berbaki empat minggu. 

Satu hari tu, aku saja call adik aku yang seorang ini. Katanya, dia rasa...nak menangis. Dan aku rasa, sebagai seorang kakak yang jarang sekali berada dirumah, dan telefon semua orang, aku pinjamkan sebentar telinga aku untuk semua cerita dia.

Dan aku tak sangka kitaorang dah on call selama tiga jam lebih. 

Dia...aku rasa masih tak okay. Aku tak cukup kuat untuk jadi pendengar setia dia. Sebab aku sendiri tak tahu. Aku sendiri keliru. Dan aku cuma mampu kata, be strong buddy. You are stronger than you think. 

Aku dan dia sama-sama karam dan lemas. 

Childhood memori kitaorang telah merobek semula parutnya. Seakan berdarah kembali. 

Aku tahu, aku ada unfinished bussiness. Sebab, setiap kali buka isu tu, aku akan jadi amat sensitif. Aku senyap. Dia bercerita. Dan cerita hingga dia boleh ketawa semula baru aku dapat matikan talian.

Sedihkan?

Dia yang duduk rumah, tapi hati dia jauh..

Nak tahu sebab apa aku suka duduk jauh dari rumah?
Sebab perjalanan itu rumah aku yang sebenar. 

Sebulan tak bermusafir boleh jadi gila! Boleh jadi penasaran jiwa. Dan aku rasa, itulah yang berlaku pada dia. Adik aku. 

Be strong buddy...

Aku tak mahu dia tertekan. Sebab buat masa sekarang, dia telah berada pada tahap yang paling bawah dalam hidup dia. Dan...seorang pun tak tahu...seorang pun. Aku rasa, aku teruk sebab aku tak ambil tahu. Tentang dia. Adik aku...

Adik aku seorang lagi yang lelaki marah aku. Marah sebab aku keluar makan dengan kawan lelaki yang boleh aku kata kamceng zaman diploma dulu. Aku tak tahu nak cakap apa...Aku hargai emosi dia. 

Alasan? sebab aku pernah cakap dengan dia aku anti-lelaki. Ah, adik oh adik! 

Kadang, anti-lelaki itu hanya valid pada yang melibatkan masa hadapan. Sekadar kawan satu kumpulan itu, mustahil untuk aku tidak memberi kerjasama dengan lelaki. 

Dan giliran aku pula cakap pada diri sendiri, be strong buddy!

Aku pun tak tahu apa orang expect tentang aku. Did they expect me to be a saint? 

Too much expectation you put there....

Satu hal lagi, aku susah nak cerita. Sebab, nobody cares right?
Then, why I should let people know my story, my life when nobody cares?
No wonder, hati aku selalu berontak untuk menjadi nomad dan musafir.

Ah! Cerita aku bukanlah sajian indah yang orang harapkan. Ini bukan cerita novel dan skema buku teks yang indah. Ini adalah sebuah kisah indie yang suram dan kusam. Takde siapa layan cerita indie.

Kalau ending Arrow pun boleh tergantung macam tu, apatah lagi hidup ni. Mana nak jadi Legends kalau life smooth?

Adik, if you read this...I hope you find the way to be happy. InsyaAllah orang akan berada saat dia jatuh. Walau orang selalu takda dengan dia, tapi orang harap dia tak buat kerja gila....

Be strong buddy and have a faith man.
Let it go buddy. 
I've tried.
Then try harder.
I can't.
Why?
Because it's already in my blood man.
Why you let them in?
I don't know. It just happen.

Be strong buddy. Because we are the legends. If not in this centuries, maybe in the future. After life...

See you soon.

I'm 25 and single

August 09, 2017

Aku ada satu phobia yang aku cipta dalam minda. Nama dia Gamophobia dan philophobia. Dulu, aku tak tahu pun pasal istilah ni. Aku cuma percaya pada prinsip yang satu aku selalu pegang bila ia berkisar soal 'masa depan'.

happy,

Untuk kesekian kalinya aku menaip ayat yang sama:

"Kalau kita mahu jadi yang pertama untuk orang itu, kita pun mestilah jadikan dia yang pertama untuk kita."

Prinsip itu menjadi benteng pada aku bila aku sudah mula lagha. Bukan sebab aku tak normal, aku single. Tapi, sebab aku cukup waraslah aku pilih untuk single. Katalah aku loser sekalipun, asalkan hati itu aku memang jaga untuk yang selayaknya.

Sebab aku bukan malaikatlah aku letak sempadan.
Dan aku sejenis manusia yang setia pada prinsip.

Apa yang lebih teruk dari single? -kahwin dengan orang yang salah-

Berapa ramai orang masih mencari the other half, the other significant, the other...the other bla bla bla? 

Kenapa tidak cari saja diri kamu yang hilang disebabkan terlalu mencari the other kamu itu?

Aku tidak bantah jika kamu punya bf/gf untuk berkongsi suka duka, tapi aku minta sedikit hormat dari kamu agar tidak pertikai pada manusia yang sukar memberi komitmen pada hubungan emosi. 

Single tak bermaksud dia seorang yang sadis. 
Sendiri tak bermaksud dia tidak laku.
Sendiri itu dia yang pilih.

Dia pilih untuk hidupkan hidupnya dahulu baru mencari hidup lain.
Dia punya misi, dia punya visi. 
Sedikit pun dia tidak kisah pada hubungan emosi yang mungkin melambatkan perjalanan hidup dia untuk mencapai impian.

Aku tak bermaksud untuk berkasar dalam perkara begini. Tapi, realitinya aku lebih selesa sendiri.
Sendiri sakit, sendiri rawat.

Aku hormat mereka yang punya ruang dan masa serta komitmen dalam hubungan emosi ini. Bahkan aku tabik dan kagum. Aku yang sendiri ini pun masih sukar mengendali hati dan emosi sendiri apatah lagi kalau berdua, bertiga, kita berdansaa. Ok stop!

Aku 25 dan single.
Dah macam tajuk confession dekat IIUM tu. Beza dia, aku tak guna platform IIUM. Tu je...

Dalam 24 tahun 8 bulan hidup ni, aku rasa puas dan bahagia sebab masih punya keluarga, kawan, kerja, belajar, rumah, kereta. Cukup lengkap sudah rasa puzzle hidup itu. Cuma ada satu piece hilang. Hahahaha sebab piece itu aku terbuang dengan sengaja. Aku pilih untuk buang.

Sejak dua menjak ni macam kerap pulak aku rant soal hati. (Kalau perasanlah, kalau tak perasan...fuh! selamat gua!)

Adakah hati aku ni sudah parah perangnya? Sampai aku sendiri seakan tewas untuk berjuang bersama hati sendiri? Seakan mahu mungkir prinsip dan janji pada diri? Adakah aku terlalu berkeras dalam isu ini sampai aku sukar bezakan...

Aku jaga hati atau menjaga ego?
Aku sendiri pun dah keliru.
Sebab aku rasa ia bukan keperluan. Lagi-lagi lepas tengok teater Gamophobia. Dasyat betul penangan teater tu pada aku.

Soalan ini aku boleh terima: Sudah kahwin ke belum?
Tapi soalan ini sila blah: Kenapa belum kahwin?

Sebab lifetrack semua orang tak pernah sama. Lagi sekali aku ulang, sebab life track semua orang takkan pernah sama. 

Entri ni aku dah ambil masa tiga hari untuk post. Nampak macam simple nak akur. Tapi hati bertingkah. The other aku mahu menjadi nomad, the other pulak nak jadi normal, dan the other nak jadi superheroes. Jadi Vibe, sama geng dengan Cisco.

In case kalau korang yang baca entri ni ada terserempak dengan aku dekat luar sana ke apa ke an, please...stop asking me this question once I told you my age. Aku ni malas benar nak menipu orang sebenarnya. Tapi, aku pun penat nak ulang cerita sama. Same old same old stories.

Ini aku yang 25 pun bising semacam bila orang tanya soalan ni, yang lebih pada tu?
Kami tak mintak simpati kami cuma mahu kalian hormati pendirian individu.

InsyaAllah aku up entri punya kalau phobia aku hilang. (Jangankan korang, aku sendiri wonder bila phobia itu akan hilang.) Buat masa sekarang, aku lebih suka begini. Sibuk sendiri. Sebab requirement aku tinggi, jadi preparation makan masa. 

Aku pilih single, sebab aku tahu aku tak reti dan tak gemar masak.
Aku stay single, sebab aku tak reti jaga hati orang.
Aku single sebab aku malas nak ambil pusing hal orang.
Jadi untuk bahagia, aku pilih single.

and this is my story.

I'm 25 and I am single and happy!

Gifts Less Ordinary: A luxury corporate gifting

August 05, 2017

A warm reminder: Kindly leave if you don't like to read about the sponsored post. 😊
But, if you're searching for the luxury corporate gifts, then keep reading.

Let's say, you just want to give somebody a luxury present, but you get stuck in finding a perfect gift. Argh! I hate to give something to someone without a passion. It's like giving them a "living corpse". Then how we can help you to find the fresh bloody present?

Here come the rescue: the Gift Less Ordinary

gifts, luxury, corporate

Before I go too far for the present, let's have a brief introduction about Gift Less Ordinary

It's a luxury corporate giving whereas all the gifts are made from leather, wood/bamboo, with an authentic and vintage look. If you give a look at this link, http://giftslessordinary.com/sgcorp/, I'll guarantee that you already imagined the person that deserves this present.

Of course, the suitable person is YOU! I would love to treat myself first after a long hectic year. Then I will consider about the next person. Or maybe you can use this website if you out of an idea to buy a gift for someone you love. The best part of all the gifts in this website are the designs are suitable for all occasions. 

Don't worry to give a try to your minimalist friends because the gift from Gifts Less Ordinary has are mostly minimized. 

There are certain reasons why shopping gifts online are  the best way to give a present:

1- Plenty of choices
2- Vintage, unique and authentic
3- Of course doesn't need to go offline and get tired of searching the perfect present. I'm telling you about saving time.
4- We can personalise the gifts

"Oh, did you know that Gifts Less Ordinary recently launched their corporate gifting website in Singapore?"

If you don't know, then you should check it out now! I'll guarantee that you will never leave that website without buying anything. Because who doesn't love the authentic and unique present? Don't forget to bookmark the website first. 

The currency used to show the price on this website are in SGD, GBP and HKD. So you need to convert the currency by yourself. I bet the price would be nice if MYR is at the same level as SGD. 😅 

I already fall in love with Maria Allen Boutique! 

keyring, logo, personalized

If you think about to market your brand by using the personalised wooden key ring, then go for it! Can't wait to have one and I'll support your brand!😎
mug, bamboo, travel

Whoever gives me this, you're rock!

What about the shipping?
Now, you're worried huh? The big deal when doing the online shopping is the delivery charge. The delivery charges may be applied to all countries except Singapore, Hong Kong, Australia and The U.S. (I wish they grow faster all around the world. Then, no need to pay for delivery charges. 😅)


If you still cannot take your eyes off this present, then you should stalk they here

Other than that you can give a glance on:

Uber vs Grab Car

August 01, 2017

Masuk bulan Ogos ni, maka genaplah tiga bulan setengah aku naik public transport bergelar uber dan grab car ni. Jangan persoal kenapa aku tak naik bas. Dia akan jadi isu masa vs duit. Sebab aku sayang masa maka, aku pilih uber dan grab. 


Biasanya jarak dari tempat kerja aku dan rumah adalah 6.2km (dengan menggunakan highway). 
Jadi range normal tambang aku antara RM9 - RM13. Kalau kurang dari tu memang murahlah dan kalau lebih dari tu...memang mahal!

Dua-dua servis ni ada pros and cons dia. So far aku tak menangkan mana-mana pihak sebab dua-dua okaylah...nak kata tip top pun, dua-dua lebih kurang. 

Ini adalah review bagi uber dan grab car dikawasan Shah Alam/Klang berdasarkan pengalaman penulis.

Dalam entri ni aku akan buat beberapa senarai yang menjadi faktor dan sebab aku pilih antara Grab Car dan Uber.

1. Tambang.
Grab Car: Tambang dia telus. No hidden fees yang dikenakan. Melainkan kalau perjalanan kita tadi ada melibatkan tol. Kalau dalam booking tu dia tulis harga RM9, maka RM9 jugalah yang kita akan bayar setibanya di destinasi tadi.

Uber: Kalau bukan peak time, harga dia tak berubah masa kita tengok awal booking. Tapi...haaa tapi kalau tetiba kita terlibat dalam jammed or mana-mana laluan yang bergerak secara perlahan tu, baiklah pilih Grab Car...sebabnya Uber automatik akan kira jarak jammed tadi macam teksi meter. 

Tak pasal-pasal tadi awal book RM9 boleh jadi RM14. Aku dah kena lebih kurang tiga kali macam ni. Satu masa ada lawan bola dekat stadium shah alam, dua masa musim nak dekat raya, tiga sebab ada accident dekat simpang nak keluar highway. 😓

2. Khidmat mesra
Dua-dua sama. Sebab dia tertakluk pada pemandu. Tapi semalam aku naik uber yang dipandu oleh seorang veteran yang sangat penuh tatasusila dalam pemanduan. Rate dia dalam uber pun tinggi. Selepas dengar perkongsian dia semalam, no wonderlah orang rate dia tinggi. 

Beliau kata; "Memandu uber dan grab car bukan sebab untuk cari duit lebih. Kalau sekadar nak cari duit lebih, kita akan cenderung kepada stress, tak ambil kisah pasal penumpang, kita tak jaga adab pemanduan...bagi saya memandu uber ni lebih kepada mencari pengalaman. Belajar tentang karenah manusia diatas jalan dan memahami penumpang. Bila kita enjoy kerja sebagai pemandu, kita akan seronok."

Dan aku rasa bertuah sebab dapat naik uber dengan pak cik tu dua kali! 

Setuju sangat sebab aku pernah naik uber yang pemandu dia siap demand lagi. Ada jugak pemandu Grab car tu tak reti sabar. Disebabkan aku serik setiap kali book kena tunggu terpacak macam tiang 10-15 minit, maka aku selalu order awal. Entah macam mana pemandu tu naik angin sebab dia kena tunggu aku 3 minit. Aku pun...senyaplah..dah salah aku tak sengaja. End up aku malas nak layan dia. Bulan puasa pulak masa tu. Aku fikir, mungkin dia moody sebab tak dapat sahur kot.

3. Keselesaan kereta.
Dua-dua sama. Takde beza.

4. Promotion
Grab Car: Lagi banyak promotion berbanding Uber. Macam hari tu Grab ada buat collaboration dengan Traveloka. Time ni aku sanggup guna Grab dari Uber semata-mata nak ambil peluang menang tiket dari traveloka. Tapi, dah tamat. Tak tau siapa yang bertuah tu. Dahlah world wide dia buat. Huhuhuhu

5. Friendly apps.
Aplikasi Grab Car lagi mesra pengguna. Dari segi interface dia. Pastu kita boleh collect point untuk redeem apa-apa yang ditawarkan dalam apps tu. 

member, points

Points tu jugak tentukan kita punya membership. Dia ada empat peringkat; Member, Silver, Gold, Platinum. Sekarang aku masih dekat Silver. Masih dalam misi untuk unlock ke peringkat Gold. Ni yang lagi eksited guna Grab even dia mahal seringgit dua dari Uber. 

grab,member

Grab boleh jimat dengan cara GrabShare. Tapi kalau tak nak lambat, jangan mengada guna GrabShare.

Uber dia terlalu simple sampai kadang tu rasa annoying nak guna apps dia. Dia takde apa-apa point yang kita boleh tebus. Such a boring apps. hahahahaha Dia hanya ada rate kita yang diberi oleh pemandu uber. Argh! siapa suka kena rate kan?? hahahaha aku punya rate 4.77 je👽...Uber buat aku rasa muhasabah setiap kali lepas guna. 

Sebagai konklusinya dari segi kutipan bintang untuk semua faktor di atas tadi, aku kasi....

rate, star,

Dua-dua aku akan guna. Even aku tak gemar Uber punya apps, tapi dia masih membantu aku untuk lebih jimat. Sikitlah...Dan Grab kadang bila guna promo, tak ramai pemandu yang akan ambil. Itu kata pemandu sendirilah. Aku pun tak faham konsep tu. Janji dapat tambang murah..😉

Suka aku tekankan lagi sekali, review ini adalah dari sudut pandangan aku yang baru tiga bulan berturut-turut naik Grab Car dan Uber bagi kawasan Klang/Shah Alam. Sampai semua orang mempertikaikan betapa tidak ekonomikalnya aku. Tapi, alhamdulillah...so far semuanya tertampung. 

Mungkin grab dan uber dekat kawasan korang ada lainnya sikit. So, apa kata share pengalaman korang pulak sepanjang menggunakan perkhidmatan Uber dan Grab car ni.. Korang akan pilih mana satu, UBER atau GRAB?
© SOFIE ADIE. Design by FCD.