Definisi "Tengok jer..."

May 31, 2017

Aku terpanggil untuk membuat entri ini setelah dua bulan berkecimpung dalam dunia 'part-timer' disebuah kedai aksesori gadget. (Baru dua bulan, dah kecoh....hahahahahahah) Well, ini bukan kecoh, cuma nak khabarkan sahaja. 

Sepanjang dua bulan tu, terlalu banyak karenah, ragam dan watak manusia yang boleh kita aku jadikan...pengajaran? Yup, pengajaran mungkin... Kali ini aku terpaksa bebel jugak. Sebabnya, aku nak kalian kenal pasti, yang mana satu kategori kalian saat berurusan dengan tukang jual gadget phone.

Rant, sofie

Golongan 1- Tengok dari jauh. Tak pegang langsung!
Aku suka pelanggan macam ni. Usha lima kaki jaraknya. Tenung macam ingin tahu gamaknya. Dari kiri ke kanan kemudian melangkah perlahan kehadapan. Tengok sambil tangan bersilang didepan atau belakang. Muka tanpa reaksi. Ada jugak sesetengah yang bereaksi seakan tidak berpuas hati dengan harga. 

Bila orang macam ni dah usha lama-lama, maka aku pun bangun untuk serve. Aku pun awal tadi usha jugak dia, cuma tak berganjak dari kerusilah. (Gua nak khatam sehari satu buku ni...) 

Aku: Yes sir?

Belum sempat aku berdiri, mencicit lari. Cyeh! Kalau cakap 'saya tengok jer' automatik aku akan benarkan korang merenung selama mana korang mahu...

Golongan 2- Sebatu lagi dah tanya...
'Adik/kak, casing (jenama phone) ada tak?'

Orang macam ni bagus. Aku akan terus direct pada casing yang mereka pinta. Mana yang ada aku tunjukkan, mana yang tiada aku akan jawab; 'Sorrylah kami tak ada stock dari sekian sekian...'. Kena faham, saiz kedai 3'x3' mana dapat sumbat semua jenama. Mesti ikut demand and marketlah...

Dari golongan ini akan melahirkan golongan kecil yang bertanya tapi....:

2(a) Kosong! 
Literally-nya hanya menengok saja tanpa belek. Tangan sekadar kuis-kuis sambil mulut cakap, "Ini je ke ada?" Aku pun senyum dan angguk. Bila dorang nampak bahagian depan macam bukan jenis dorang suka, terus assume semua sama tak lawa....Maka, mereka pun bla...

Orite, thanks...(mana yang thanks tu, welcome-lah, mana yang tak thanks tu, THANK YOU!)

2(b) Pilihan hati takde...
Dia dah belek. Habis tilik, dikuis bagai mahu tercabut, siap mintak tolong bukakan kunci dan 'try boleh?'

Boleh saja nak try...

Maka, dia pun try casing tersebut pada phonenya. Demo sikit ala-ala selfie. Then, hurm...'Yang macam ni takde ke kak?' sambil tunjuk pada casing dari jenama yang lain. Dia pun, 'takpelah kak, terima kasih...'

Aku pun kemaslah macam biasa. Tiada paksaan dalam pilihan.

2(c) 'Ada diskaun?'
Dia hampir sama macam golongan 2(b), tapi part nak bayar tu dia agak berat sikit. Lawa dah lawa, tapi mahal? Hurm....untuk phone 3k, 4k, casing RM29++ minta tawar? Are you kidding me? Okay, mungkin ada yang bawah dari harga tu, aku tak kisah pun diorang tanya diskaun. Orang tanya, kita kasi. Orang tak tanya, sale berisi. Tak gitu? 

So, nasihat aku, cubalah tanya dulu pasal diskaun dan janganlah tunjuk muka macam memang nak beli. Kena pandailah kan...jangan tawar sampai diberi lengan minta peha pulak...fikirkan kalau korang meniaga, suka tak dengan makhluk yang kerja minta tawar ni? Harga mau tawar, air mau manis, apa kes?

Okaylah, kita pun bertoleransi mengikut polisi. Ada yang okay, terus angkat. Yang tak okay, terus berhajat untuk ke kedai ustad. No biggie!

Golongan 3- Ustad fan
Aku tak marah pun kalau korang minat beli aksesori gadget dekat kedai ustad. Aku pun kalau dah pi situ, aku akan suka jugak. (Cuma aku tak pernah pergi lagi setakat ni). Tapi ura mengatakan kedai ustad itu memang bagus, murah walhal kualiti dan mutu sama. Okaylah, tak kisah pun. Rezeki Ustad. 

Cuma Fan dia, suka sangat membuat perbandingan. 'Ini kalau dekat kedai ustad, seringgit pun boleh dapat', 'Uish, mahalnya...kat kedai ustad baru_____'. etc. etc. etc. 

Dah naik muak dah. Tapi etika kata, walau orang campak tahi, kita kena bagi gula. Mungkin mereka kurang arif selok belok ekonomi...faktor lokasi, faktor sewa, faktor kemudah-dapatan, faktor belian pukal, faktor persaingan.....

Golongan 4- Tengok jer..
Ini sama dengan golongan 1 tadi. Cuma bagusnya diorang, diorang cakap yang mahu 'tengok saja'. Okaylah, kita pun biarkan, sambung balik baca buku. Takdenya aku nak marah. Well, kalau aku jadi customer bila aku cakap 'tengok jer' tu, means 'aku nak tengok tanpa kau tengok aku, boleh tak? Back off...'

Golongan 5- Habis madu sepah dibuang...
Mula tadi dia antara manusia dari golongan 2, tapi yang jadikan dia termasuk golongan 5 adalah bila dia dok tengok, dok try sampai dua tiga tapi satu haram tak beli? Seriously man? 

Habis sepah satu, then boleh pulak cakap 'mahal'? Logik akal cuba cakap barang dekat shopping mall mana yang korang boleh beli dengan RM100 ada sepuluh barang? Kalau ada aku nak pi. (Shopping mall, bukan shop lot atau pasar atau gerai.)

mall, shopping, centre

Golongan 6- Request pelik-pelik
"Saya nak casing yang tak keras sangat, tak lembut sangat.."

'Adakah ia nasi?' lintas fikiranku. 

Ada masa tu, aku akan mencari dan tunjukkan 'nasi' yang dimaksudkan. Kalau kedengaran yang agak pelik dari 'nasi' tu, kita tak boleh nak buat apa. Ni memang kena pergi makan dulu...maklumlah bertanya time puasa, dapat pulak peniaga yang asyik fikir nasi...memang itu ajelah dia bayang. 😅

Golongan 7- Memang perlu
Dia tanya, dia try satu dua, berkenan dia terus beli. Senang! Tanya diskaun, kita kasi, dia diam kita pun diam. Beres! 

Golongan yang paling aku suka, urusan pun tak panjang...cerita pun mudah. Kita pun seronok dan doakan dia sentiasa murah rezeki.

##

Itulah definisi 'tengok jer' yang aku telah hurai beserta contoh. Kalau minta rajah, aku takleh kasilah. Sebab ini esei ma! hahahahha

Okaylah, dah macam buat tujuh golongan pemuda yang diyakini masuk syurga dah rasa. Walhal, 7 golongan pembeli aksesori phone. 
.
.

Selepas diteliti, pembelian casing ni hampir sama macam pemilihan jodoh. Satu metafora yang agak jauh untuk disamakan bukan? Tapi ada benarnya. Cuba tengok;

Golongan 1- Dia suka orang. Dia tengok dari jauh. Bila orang tanya, peluang dah ada, tapi dia lari...so, melepas jodoh bukan?

Golongan 2- Dia suka, dia tanya tuan badan. Available ke tidak. Ada 'can', masuk line, kalau takde dia berundur.

2(a)- Tanya tanya cuma nak tengok. Tak nak kenal pun. Nampak tak lawa, kita reject. Siapa kata lawa itu letak pada sarungnya?

2(b)- Tanya, berkenan tapi....kurang pakej. Sebab dia tak sama macam...

2(c)- Berkenan, jatuh hati...tapi hantaran mahal. Takpe kita boleh runding. Kalau betul ingin, kita kasi. Kalau tanya tak berisi, kita pun tak ingin...

Golongan 3- Orang dah kahwin cakap, hantaran melampau. Bila orang kasi murah, tanya pulak 'ori' ke tak...pastu buat majlis mahal, complain. 

Golongan 4- Saya suka awak tapi saya tak nak kahwin dengan awak. Boleh?

Golongan 5- Try je, nak kasi komitmen tu...macam tak lah kot...mahal sangat!

Golongan 6- Terlalu banyak sangat ciri-ciri, sampai manusia macam tu sebenarnya tak wujud! 

Golongan 7- Saya nampak awak, saya suka dan saya nak hidup dengan awak! senang! tak kisah berapa mahalnya. Janji awak, saya punya...😉

Hahahahahhaha..
##

Okay, cukuplah setakat ni metafora melampau aku. Mahu kena ketuk dek orang. So, apa pandangan korang? 

Adakah benar cara pembelian seseorang itu terhadap sesuatu barang melambangkan cara hidup dia dalam mengendalikan perhubungan? 

Agak-agak korang akan masukkan diri korang dalam golongan nombor berapa? Haaa....

##

Kadang kita tak tahu pun tindakan kita boleh memberi gambaran kepada sisi kita yang lain bukan? Itulah uniknya manusia. 😊 

Don't take it too hard...just enjoy reading! 😉
#salamramadhan 

Bubur Pedas Sarawak

May 25, 2017

contest, lazada

Musim Ramadhan biasanya semua dari kita akan ada makanan 'wajib' masing-masing. Since tahun ni aku tak berpeluang buka puasa di tanah air sendiri, maka hanya mengenang resepi pun dah cukup untuk aku hilang rasa terliur nanti. (Haraplah tak kempunan...😅)

Sebelum aku mulakan entri ni, suka aku menjemput semua rakan blogger untuk merebut peluang memenangi hadiah yang menarik dari Lazada. Boleh pergi ke link ini untuk sertai. The more the merrier right? 

Untuk contest minggu pertama anjuran Lazada ni, dia bertemakan: Delicious Ramadhan. 
Peserta perlu bagi resepi makanan kegemaran sewaktu iftar. Tak kiralah korang suka makan apa, tapi dia hanya wujud time bulan puasa je. Bulan lain, dia macam kureng sikit...haaa...

Okay habis sudah intro aku. 

##

Makanan feveret aku yang wajib ada time puasa adalah Bubur Pedas. Ini bukan bubur sebarang pedas tau. Sapa orang sarawak mun sik pernah cerik bubur pedas tok, lekaslah cerik. Iboh angkat bahu mun orang tanyak giney rasa bubur pedas sarawak tok. 

bubur, pedas, sarawak

Bubur pedas paling sedap opkoslah hasil air tangan umi terchenta! Sedih woo, tahun ni tak dapat merasa bubur pedas ni...😭

Okay, jujur cakap aku pun hanya reti sediakan bahan dan makan saja. Untuk masak tu, memang kena bersifu dulu dengan umi. Bukan tak pernah tengok umi buat, cuma ingat time tu jerlah. Bila dah lama tak makan dan tak tengok orang masak tu, dia macam ada semut dalam memori. 😅

Resepi Bubur pedas Sarawak versi umi.

Bahan-bahan:

Minyak masak
Bumbu bubur pedas
Cili kisar
Campuran bawang kisar
Daging
Air rebusan daging

Fucuk
Baby corn
Cendawan butang
Black fungus

Pucuk timun
Kacang panjang
Pucuk midin

Santan
Suun
Garam
Maggi cukup rasa (optional- boleh diganti dengan Knorr Pasti Sedap)
Ajinomoto (optional)

Cara memasak:

  1. Mula-mula panaskan periuk dan masukkan minyak kedalam periuk. Kemudian, masukkan bawang yang telah dikisar diikuti dengan cili kisar. Tumis sehingga baunya naik dan pecah minyak.
  2. Masukkan daging yang telah dipotong dadu. Kemudian, barulah dimasukkan bumbu bubur pedas tadi ke dalam periuk. Kacau sehingga rata. Masukkan dua cawan air rebusan daging.
  3. Setelah bumbu bubur pedas sudah separuh masak, tambahkan lagi air rebusan daging sehingga bumbu tadi masak sepenuhnya.
  4. Tambahkan fucuk, baby corn, cendawan butang dan black fungus kedalam periuk dan kacau rata.
  5. Setelah bumbu bubur pedas dan bahan yang lain sudah masak, masukkan pula pucuk timun, pucuk midin dan kacang panjang. Kacau sehingga rata.
  6. Lebih kurang lima minit kemudian, tambahkan santan kedalam periuk dan kacau perlahan bagi mengelakkan minyak pecah. 
  7. Masukkan garam, Maggi cukup rasa dan juga sedikit ajinomoto untuk menambahkan lagi rasa.
  8. Akhir sekali, masukkan suun yang telah dipotong kedalam periuk dan gaul rata. Setelah suun masak, kacau kesemua bahan secara rata untuk memastikan rasanya stabil. 
  9. Sedia dihidang!
*extra - boleh juga tambahkan udang ke dalam bubur pedas, jika anda mahu rasanya lebih sedap.

##

Antara bahan/barang yang boleh didapati di Lazada sepanjang pembuatan bubur pedas ini adalah:

MAGGI Cukup Rasa

maggi, cukup rasa

Yang penting periuk untuk memasak tu mestilah tidak terlalu nipis dan tidak tebal. Bagi hasilkan campuran rempah bubur pedas serta bahan yang lain tu sekata dan tidak cepat hangit bila dibiarkan terlalu lama. 

Kalau nak masak dalam kuantiti yang banyak, bolehlah menggunakan periuk ni. 

Lazada

Biasanya umi akan buat guna periuk ni untuk dijual dibazaar. Siapa yang duduk disekitar Miri bolehlah beli nanti. (promote lagi!)

Lepas tu, kalau nak bagi tahan lama dan bagi bubur tu lambat sejuk, bolehlah simpan dalam periuk porcelain ni. Umi punya kaler kuning. Kalau tak habis dimakan time iftar, malam tu cariklah periuk kaler kuning. Ada rezeki tu, adalah lagi...

lazada

Untuk sesiapa yang tak pernah rasa bubur pedas ni, bolehlah cuba memasaknya dengan menggunakan resepi asli umi. Syhhh....jangan bagi tau umi yang aku dah bocorkan secret recipe beliau. At least aku tak bocorkan sukatan dan kuantiti yang diperlukan. 😅

Enjoy cooking!

Benang Halus dan Air Masin

May 23, 2017

rant on air masin

Suatu benda yang kita sukar tebak adalah dinding yang dicipta dari untaian benang halus. 
Mahu dipegang ia tertembus.
Mahu bersandar, jatuh terduduk.
Ditetas tak punya ikatan.

Bagaimana ia tercipta? Aku tanya pada mereka.
Mereka diam bersahaja. Tiada reaksi. 

Kata orang dulu kala, sesiapa yang melangkah dari benang itu, hidup mereka tidak akan serupa seperti sediakala. Momokan itu sudah berjaya memperdaya generasi jutaan tahun. Tokoh Millenia jua memperdaya dengan agenda disebalik mitos benang halus ini.

Apa itu benang halus?
Tanya lagi mereka pada aku.

Aku juga hanya mampu diam. Bukan tidak tahu. Tapi sedang sarat untuk sampaikan pada mereka identiti sebenar benang halus itu. 
Diajar, mereka tidak akan faham. 
Ditunjuk mereka tidak akan cipta jalan lain. 
Jadi, aku diam.

Barangkali, orang yang aku pernah tanyakan soalan ini dahulu pun berfikiran seperti aku. Mereka diam hanya kerana ingin aku mencari jawapannya sendiri. Tidak hanya menagih untuk pengetahuan diluar batasan. 

Barangkali. Tebak hatiku...

Barangkali....sambil mengutip helaian benang halus yang mula gugur dari tempatnya. 
Barangkali...

Aku berjalan lagi. 
Kali ini sudah melepasi benang halus yang ciptaannya tidak berjasad tapi dapat dirasa. Seperti angin. 
Sepoi bahasa menutup luka hasil dari lintasan benang halus itu. 
Halus tidak berdarah tapi parutnya seperti ada. 
Walau tidak merah, cukup dalam untuk disimpan. 
Dalam peti sebelum dicampak ke laut mati...

Laut mati. 
Laut, airnya masin.  

"Benda yang paling bernilai kuantitinya biasa sedikit. Lihat di bumi ini apa yang paling banyak?" tanya abang bertubuh besar.
"Air." Jawab mereka naif.
"Air masin." Abang itu betulkan jawapan mereka.
"Air masin bergunakah?"

Masing-masing diam. Mahu geleng, seperti sedang mengiyakan teori yang abang itu sedang cuba sampaikan. Mahu angguk seperti bodoh pula menidakkan fakta.

Hanya kerana air masin tidak diminum, lantas dihukum sebagai tidak berguna. 
Diam mereka.

"Air masin ni, sama seperti graduan. Ramai, tapi tidak punya nilai." 
Mereka diam.

Benang halus mula bercambah diantara mereka. 

"Jadi, tahukah jalan untuk meningkatkan nilai kalian?"ada nada sinis pada tanda soalnya.
Senyum.

Dengan menjauhi dari lautkah? Supaya tidak terjebak masinnya pada kami? 
Ingin aku bertanya soalan itu. Tapi aku simpan.
Kerana air masin itu jua berada hampir dengan kita. Kita semua. Termasuk abang yang bertubuh besar tadi.

Tidak percaya?
Cuba calit sedikit peluh kalian ke lidah. Apa rasanya? Tawarkah?
Nah...
Bagaimana mahu elak air masin, jika air masin itu sendiri kita yang hasilkan?

Berhentilah.
Berhenti dari menjadi batu besar yang menghalang laluan benang halus.
Berilah peluang dan ruang. 
Zaman kamu sudah berlalu usahlah disamakan dengan zaman mereka yang baru kenal erti tahu.

Kerna air masin itu duduknya tidak setinggi awan, 
Ratanya sama tanah, tapi tidak bernilai.
Ditambak bagi memperluaskan tanah.
Apa silapnya menjadi air masin?

Air masin itu dalamnya sukar diteroka,
Sekali timbul, akal sukar terima.

Indah itu kan tercipta dari perasaan yang indah, 
What you give, you get back...
Ramai tahu, untuk ilmu bukan dengan cara sentap baru terburu cari guru.
Tapi adakalnya, sentapan itulah yang menjadi putusnya benang halus...

sunset

Datang dan Pergi

May 20, 2017

Holla there!
Lama kan terasa menyepi kali ni. Ahah! Maklumlah dari utara ke selatan menaiki kenderaan mahunya tak lelah badan. (chis! padahal penumpang je pun...)😅

sofieadie convo team

So, apa feel perasaan dah jadi alumni UiTM Kampus Arau ni?
- 😭 Rasa sedih woo...gua tak tau bila lagi dapat jejak arau...huhuhuhu Sebab semacam dah takde alasan untuk sesuka kesana. Yelah, takde benda nak uruskan dah...
- 😊 Gembira sebab dah grad. Syukur walau sekadar satu bintang...

Lagi?
Masa konvo tu, aku ambik cuti lima hari dari bos. Dan semacam ada orang mencari pulak bila aku takde. Ahahahaha bapak perasan nakmatiey! Okaylah, opkoslah bos yang cari sebab takde aku, susah dorang nak handle shift. Mana tau partner tempat aku kerja tu tetiba ada emergency ke apa...
Macam waktu puasa nanti, dia tak dapat datang dua hari Mujur time tu, cuti puasa...dapatlah aku ganti.

Paling best time konvo hari tu?
- 😁 Excited! Sebab dapat jumpa kawan lama...yang belajar kat sana. (I means kawan lama dari sekolah menengah dulu...)
- 😏 Tak tau nak feel apa, bila dapat gather sekejap dengan classmate zaman diploma...awkward? hurm...biasa je kot...huhuhuhu
- 😆 Happy! Sebab dapat buat mini gathering dengan family setelah dua bulan tak jumpa...dan tak tau bila dapat jumpa lagi...huhuhuhu (iya..puasa dengan raya aku tak balik. Raya dekat Dolly Dim sum je nanti...insyaAllah) - siapa nak join team perantau ni, sila roger...@yuhaadie
-Dah jangan tanya aku balik ke tak raya tahun ni...-hahahahaha-

Lima hari untuk lunas rindu pada makanan kat Arau tu, terasa macam tak cukup pulak. Tambahan, banyak pulak gerai yang tak bukak. Adoi! Geram pulak rasa...sebab kita dah datang dari jauh, dia boleh pulak tutup....sedih mai!!

Shala pizza pun tutup. Huhuhuhu..

Sebagai kenang-kenangan, aku belilah sandal kat sana...maklumlah sandal yang aku pakai hari tu dah teramat dhaif! Orang pun tak mau jalan sebelah aku T_T

Hentian dalam perjalanan?
-Gombak-Selayang- Kampar- Kedah- Arau-

Yang pi kedah tu aku tak bleh bla. *(cerita takde kaitan dengan konvo)
Ayah aku, beliau kangen bangat ketemu sama anak buahnya. Kitaorang (aku dan adik aku) memang tak pernah rapat dengan cousin kitaorang yang ni. Maklumlah, zaman dedulu diorang orang Labuan. Zaman tu, diorang cakap, siapa tak pandai cakap Labuan tak boleh kawan dengan diorang. Opkosle aku failed cakap labuan. 'R' pun pelat 'ghoti'...Maka, gagallah aku menjadi kawan diorang sampai lah sekarang. Hahahahaha

Tu lah, masa kicik-kicik, budak ni perkara main pun dia akan anggap serius tau. Kalau orang cakap tak nak kawan dengan kita tu, maksudnya tak sekufulah tu...-ni cerita zaman ritulah...-

##

Memandangkan result UPU dah keluar, seperti biasa blog ini akan menjadi rujukan kepada junior yang berjaya ditawarkan dalam kursus geomatik. TAHNIAH UNTUK KALIAN! Paling teruja bila adik kepada kawan aku yang dari sabah juga dapat kos ni (adik kepada blogger ayuni sara).. hehehehe ada jugak sebab untuk aku jejak arau nih...

Kepada adik Ashikin, Faiz, dan Zahirah yang pernah minta pendapat secara personal tu, kami ucapkan selamat maju jaya dalam bidang geomatik! Kepada semua bakal graduan Sains Geomatik 2020, jumpa kalian di puncak 2020!

Jangan segan silu tanya kami tau...#alumnidahweh

##

lp, in memoir

Pada Arau kami merantau,
Meneguk selautan ilmu,
Dari Arau kami pergi,
Menabur bakti pada pertiwi....

###

Bayangan masa depan itu dicanting oleh perbuatanmu pada masa kini...-sa-

They gonna kill me!!!

May 08, 2017

Kill, sofieadie

10:12 pagi aku tersentak dari tidur! 

Dan "Oh, Shit!" lebih laju aku ungkapkan dari 'Alhamdulillah' sejurus mata terbuka!

OMG! OMG! Matilah aku, matilanak matilah!!!! Oh Tuhan dah kenapa aku tak sedar ni! Huwaaa!!! Mana sempat nak mandi semua ni..OMG! OMG! 

Istighfar dah separuh nyawa aku ucap. "Kenapa aku boleh tak sedar" usah ditanyalah berapa kali aku ungkap.

10:15- Dan tanpa lengah aku terus menggapai tuala berkejaran ke bilik mandi dalam masa lima minit aku dah berlari mengejar uber dan siap bagi arahan suruh dia guna highway dan bawak selaju mungkin. 

10:30- Aku lari lagi masuk ke lokasi sepatutnya aku sampai sejam yang lalu. Oh Shit! (again.....)

###

Itu peristiwa "gelabah satu jam" aku dipagi 7 may 2017. 
070517 terpahat dalam diari dengan tajuk besar "OH SH*T!"

Hidup aku sebagai part-timer seakan sudah berakhir bila aku terlambat menjalankan tanggungjawab yang mudah. Ya, ianya sebenar sangat mudah! 

Aku sepatutnya buka kiosk SEBELUM PUKUL 10. 

Tapi, apa yang aku takutkan, telah pun berlaku. 14 jam yang lalu (ketika entri ini ditaip). Aku sampai depat kiosk pun masa tu dah pukul 10:30 pagi! Sejam lewat dari biasa...

Sedih dan takutnya hanya Tuhan yang tahu. Betapa kencangnya adrenalin aku mengalir pun tiada siapa dapat teka. Seolah tercabut nyawa dari jasad. They really gonna kill me this time....

"Sofie, if pihak pengurusan kompleks tidak menghiraukan rayuan bos untuk pengecualian saman ni, bos will cut your salary..."

Itu mesej dari bos. 

Terasa macam hari-hari yang berlalu aku kerja hanya untuk membayar ganti rugi. Itu belum masuk bayaran uber aku selama seminggu. Pergi balik, dah melayang rm20...untuk sehari...

Itu hidup seorang sofie. Sofie yang sangat takut pada istilah terlambat walau sesaat, telahpun memecah rekod dengan kelewatan selama satu jam!

Walau sale berjaya hit target untuk 070517, aku tetap rasa...rasa seakan ada sharp shooter yang akan sepaikan jiwa aku..bila-bila saja...

Orang hari Ahad, goyang kaki wat lek wat cool layan tb, aku sibuk jadi pelari tak berbayar. Semput nafas kau! Makan?? Heh, pukul 12 baru aku ingat yang aku tak makan apa-apa lagi..Makan nasi? Aku pun lupa bila kali terakhir aku benarkan nasi melalui usus aku...

They will kill me...
The end of sofie adie's life...

Huhuhuhuhuhu....

##

hawk, legend,

Kerana misi 2020, aku rela...
Kerana 2020 tinggal 3 tahun, aku biarkan..
Walau jiwa aku semakin lebur...
Aku tahu, leburan jiwa itulah yang akan menjadi asas untuk membina empayar.
Dan aku percaya, disini lahirnya seorang legenda..

Aku senyum jua. 
Terima kasih kalian yang sentiasa menyokong jatuh bangunnya hidup seorang sofie..
May Allah ease our way.

#seeuat2020

Waktu menjadi saksi...

May 06, 2017

I always told myself that 2017 going to be a rough year. 
Why? My other self ask me back.

Because, you have to struggle a little bit harder than you ever did...

Kenapa?

Ditanya-tanya lagi...

Sebab, tak lama lagi 2020. Kau ingat Tun M sesaje je ke letak wawasan 2020 sebagai target? Aku dari kecik lagi dok tunggu je tahun 2020 tu.  Apalah transformasi diri yang berlaku waktu tu ek...

Masa kecik aku hitung waktu itu...aku ada 20 tahun untuk merealisasikannya. Tapi sekarang, aku hanya ada tiga tahun je...Makanya...aku kena push diri sendiri untuk selari dengan Wawasan 2020. 

Habis TN50? 

Aku tak sanggup hitung lagi waktu itu. Mungkin time tu aku dah settle down dekat German ke an, sape tau...tak pun aku tengah tawaf Kaabah hari-hari...hari-hari. (Aamiin!)

Menjadi generasi 90'an..., TN50 agak lewat sudah untuk tunaikan impian. Yelah, 2050, umur dah 50, 60...itupun insyaAllah umur panjang. Sepatutnya, usia macam tu...at least empayar sudah serantau dunia. Walau tidak gah pada nama, tapi cukup buat generasi kita bangga. 

Generasi yang tidak jadikan viral sebagai satu kebanggaan. 
Generasi yang masih cinta pada buku untuk maju ke hadapan. 
Generasi yang tidak tolak buku kerana disua sekeping gadget yang jika tidak punya jaringan jalur lebar lantas tidak bermakna. 
Generasi yang cinta dan takutkan Tuhan. 
Generasi yang berjiwa pejuang untuk menjadi Sultan Alfateh ke-dua. 

Waktu kan menjadi saksi untuk semuanya. 

Perit rasanya untuk cerita perihal waktu ini. Selagi ia berputar, selaju itu juga emosi kita berubah. Dari detik ke saat hingga bertahun makannya masa itu...Tapi, adakah mentaliti kita bergerak sejajar dengan perubahan waktu itu?

2020.
Perlahan Generasi 90'an kan melangkah masuk ke fasa-3. Fasa dimana pergolakan hidup semakin deras dan berbolak balik. Semua sudutkan diuji. Sudah cukupkah pakej hidup yang kita pilih sekarang untuk menghadapi zaman itu? Kalian tahu jawapannya...

Tiga tahun lagi kawan. Tiga tahun itu tidak lama. 
2012 pun sudah lima tahun berlalu...

Waktu kan menjadi saksi setia,
lahirnya sebuah legenda...

Kita berdaya untuk merancang yang terbaik demi masa hadapan, maka buatlah sebaiknya...walau kita tahu Tuhan sebaik-baik perancang. 

Moga perancangan hidup kita dinaungi rahmat Tuhan. 
Amin...

##

Jumpa kalian di puncak 2020!

success, 2020, sofieadie

THE AMERZING BLOGSLIST: "The Rainbow Bridge"

May 04, 2017

Kindness is the most amazing and powerful weapon...

And I don't know if this quote has any relation to the whole entry...😅 It just comes out nowhere, maybe coz the word AMAZING or AMERZING... 

amerzing, segment
Do click banner to join!

This Amerzing guy is really Amazing! To tell you the truth, his writing almost like Anwar Hadi's blog. But in a minimalist way...His blog very clean, friendly and the more I explore the more I want to spend my time to read the whole entry. Seriously bro, lu dah ada fan...

Since the amazing male blogger is hard to find, I really recommend you to put his blog on your blog list. Don't worry I already did that...it's about the time to blog walking. 

Allow me to stole your time to read my amazing experience for almost 25 years old lives.

The story begin when my dad told me to pack my bag because his going to send me to Kelantan. And I was like, "Kelantan? Why? What I'm going to do there?"

And my father said, " You going to study there"

At that time, according to my plan, I should take the SPM as a private candidate. I'm going to self-study before I took that exam. I'm going to my favorite college and take my favorite course. I want to be a hotel manager.

Since I'll be sent to Kelantan, I have to forget my normal life track as well as my dream. I can't be what I want. I need to be the person my parent wanted me to be. I'm 18 and going to take the PMR at the place I've never been before. I'm far from my life track. Leave behind than the others.

Mesti korang pelikkan, apasal umur 18 baru nak ambik PMR? Apa ke aku tak sekolah ke sebelum ni, kenapa aku perlu ambik SPM as private candidate? Kenapa aku lambat sangat dari orang lain?

Ini adalah soalan common sekali yang aku akan dapat selepas sepurnama orang kenal. Yelah, nak tanya awal-awal, mungkin mereka takut. Jadi, bila dah lama kenal, barulah mereka akan tanya perihal ini. Dan jawapan aku takkan pernah berubah. Rasa macam aku patut record jawapan ni. Hahahahah

"Dulu, sekolah yang aku sekolah tu dia tak de subjek akademik. Dia ada subjek dinniah je. Kalau ada akademik pun sekadar pengetahuan am saja. Masa umur aku dah 17 baru parent aku sedar akan kepentingan akademik dalam menghadapi cabaran globalisasi. Iya, dinniah itu makanan jiwa, tapi kita tak boleh nak tolak sekular. Kena seimbang. Salah satu subjek uji kajinya dalam situasi ini adalah,...aku. "

Secara jujurnya, walau umur 18, baru nak ambik PMR...satu haprak benda tu aku tak tahu. Masa tu tahun 2010. Aku masuk sekolah bulan februari. Bulan 10 dah PMR. Total yang aku ada untuk skor PMR tinggal 7 bulan. Tambah tolak cuti bagai, memang dah tak cukup nafaslah nak cover semua.

Dipendekkan cerita, semasa result PMR keluar, aku termasuk dalam top 3 best student untuk peringkat PMR. Alhamdulillah...memang syukur giler. Aku tak percaya yang aku pernah lalui situasi tu. huhuhuhuhu**

Memandangkan sekolah tu takde aliran sains, maka aku terpaksa pindah sekolah. Sekolah baru tu pulak letaknya dekat tengah bandar. Disebabkan aku pun tak tahan panas punya pasal, maka pindahlah sekolah dekat kawasan pinggiran. Nasib baik masuk U tengah bandar ni ada air cond. Kalau tak, gamaknya kena pindah U jugaklah...hahahahaha

sofieadie.com
The amazing mates

Bila life-track kita bersimpang siur bahkan kontra dari orang lain, itu bermakna kita adalah seorang legenda. 

Dan sekarang, aku masih sematkan dalam diri walau aku tak dapat ambil course yang aku minat dan idamkan suatu tika dahulu, aku masih lagi punya jalan untuk realisasikan impian aku. We still have a rainbow bridge right?

Do share your amazing experience through this segment. 😎

##
**Ayah aku jenis yang susah nak cerita kejayaan anak-anak beliau depan kawan. Tapi, lepas aku dapat result PMR yang setara dengan pelajar yang belajar tiga tahun, aku tahulah yang beliau memang bangga...cuma beliau terkilan kenapa aku tak nak sambung STAM...huhuhuhu...**

Blue Sky Tag: Behind blue sky...

May 03, 2017

It feels like I've spent the whole day in front of my lappy and still can't think what are the amazing thing has happened in my life? What am I going to write? Which one should I choose as my amazing experience? 😵

Since my brain can't figure it out, so I moved to the Blue Sky Tag. Perhaps by answering this question, it gives me an idea. 

I've been tagged by Amerzing. Thank you very much for tagging me! Hope my answers will warm your heart. 😊

sofieadie.com

The rules:
  1. Thank the person who tagged you
  2. Answer their 11 questions
  3. Tag 11 people
  4. Give them 11 questions to answer
So here we go...

Q: If you suddenly found yourself turned into woman/man, how would you spend your day?
A: I will pack my bag and go around the world without any worries. Sleep at the beach, join the nomad, and the best part is jumping from the upper hill of the waterfall!

Q: Tell me the most awkward moment in your life?
A: When you just do the handshake while that person wants to hug...ops! sorry, I'm not the hugger type...

Q: What are the best and worst purchases you have made?
A: The best purchases is my lappy. And there is a lot of worst purchases I've made. I don't know why the past me soooo easy to give away the money...

Q: If you have a chance to change your name, what will it be and why??
A: Aryan. I've no reason...

Q: Who is the messiest person you know?
A: ----I don't know. Maybe I just don't hang out with the messiest person...

Q: What are the most useless talent do you have?
A: I'm going to skip this question...

Q: Who is the fourth person on your missed call list?
A: My housemate. 

Q: What is your favorite TV show?
A: Arrow!!! I love Ollie character. I'm trying to be as cool as him..#teamarrow. Sorry, Amer, it's been a long time I don't watch Malay drama...except Misteri Wan Peah...hahahahaha, this one really attracts me to watch till the last episode.

Q: What was your first thought when you wake up this morning?
A: Clean the house, do the laundry,...and I'm going to have a McDelivery for my dinner. Since I forgot to ate anything yesterday! huhuhuhuhu

Q: What are you completely give up and done with?
A: Expectation...

Q: Do you think my questions are ridiculous?
A: Nay...it's still acceptable...

##

To not break the rule, I choose these awesome bloggers to the next Blue Sky Tag:-


And these are your questions:-
  1. Where you will spend your first-day hari raya aidil fitri this year?
  2. The best hari raya in your life is when....
  3. Do you already buy a baju raya? What color?
  4. Last thing you do before you open the blog?
  5. Tell me your meal today
  6. Last time you take a selfie
  7. True or false our ringtone reflect the personality?
  8. Percentage of your achievement for this year?
  9. Open Instagram, whose picture on your first insta feed?
  10. The last song on your phone....
  11. Heads up, what did you see?
Don't forget to tell me your answers! It could be the pill of happiness of the day...

Thanks for reading!
© SOFIE ADIE. Design by FCD.