March 05, 2017 / 18 Comments

Maybe, one day it will be useful...

Ini adalah frasa yang sangatlah aku kurang gemar bila datangnya mood mengemas aku. Tak kiralah kemas rumah ke, kemas barang untuk duduk jauh ke...janji semuanya berkaitan dengan -perpindahan dari satu tempat ke suatu tempat baru-

Kadang aku sendiri hairan, kenapa barang aku boleh jadi sebegitu banyak. Orang tanya; 
"Ko bawak apa yang banyak sangat tu ha? Dah macam lari dari rumah dah aku nengoknya"

Kau tanya aku? ! Aku kau tanya?? Manalah aku tahu! 😟 maybe because of the phrase -"don't throw it. You will never know it can be useful one day.."- dan aku pun menyimpan semua barang seawal aku mula duduk asrama dulu sampailah aku menyewa. 

Kemudian aku pun bising pada diri sendiri;
"Benda apalah yang aku simpan ni? Huh! Makanan expired pun masih berguna ke?"

Dan aku pun memulakan operasi *mengemas dihari yang mood aku tengah ada semangat *mengemas.

Maka, berlaku lagilah detik;
"Ini macam sayang je nak buang...memori ni..simpan tepi dululah.." sambil tangan ambil lagi satu item lain.
"Ini pun, orang kasi. Sayang kalau nak buang macam tu je. Simpan jerlah...mana tau esok lusa berguna..." -Walhal ianya hanya seketul pemadam- Pemadam yang ada kartun Bella si beauty and the beast tu...-

"Eh? Aku masih simpan buku ni lagi? Tak sangkanya...dah kuning dah tulisan..hahahahah kelakar pulak rasa." -Buku yang bermula muka surat pertamanya dengan gambar Awal Ashaari- OMG! OMG!! - Macam tak percaya dulu kala aku peminat awal!! 😱

CD Syurga Cintalah...huuuu CD pertama yang dibeli dengan duit raya. Mana boleh buat sesuka hati. Oh my!

Ini baranglah, kalau aku letak dalam almari kaca...silap hari bulan boleh jadi muzium!

Dan definisi *mengemas aku hanyalah:- Membelek barang dulu kala sambil mengimbau kenangan!

Itulah sebenarnya realiti yang tak pernah dan sukar untuk dibuang. Bila aku buangkan, misalnya macam sesuatu yang tak ada dah wujud pada masa ni, ianya akan menimbulkan satu kekesalan yang kuat dalam diri aku..

Sentimental-kah aku???

Lecturer aku pernah menggelarkan aku 'kotak-hitam'. Yang kalau hilang tu, memang habislah data. Itulah kata beliau.

Aku bukanlah sehebat 'kota-hitam', cuma aku ni jenis...perlukan sesuatu untuk dikenang dan mana tahu untuk rujukan generasi akan datang...-jika ianya berbaloilah untuk mereka- Jika tidak pun, paling kurang mereka-kan ambil pengajaran.

Sebenarnya semua barang itu aku sudah hafal, dan aku hanya "terngiang" dalam kepala segala barang yang kononnya 'akan berguna pada masa depan tu'. So, gambarnya takde...yang ada hanyalah....hurm...memang takde sekarang..sorry...

Air ribena hari tu pun, aku tak minum. Aku simpan. Buat artifak.

Kalau setiap kerdipan mata itu punyai hasilan gambar beserta cetakan tarikh dan peristiwa, aku rasa akulah orang yang akan mengerdipkan mata dengan kerap! Gila!

Aku pun segan nak tunjuk betapa banyaknya khazanah yang aku miliki. Tak termasuk yang aku terpaksa tinggal. Oh, sedihnya terpaksa berpisah dengan 'mereka'. 😭

Okaylah..tu je kot nak cerita mengenai frasa: 'mungkin ia-kan berguna suatu hari nanti..'

Dan sampai kini, aku masih tersekat dalam dunia memori. Kerana realiti itu menggerunkan! hah...

###

Antara 'mereka' yang tidak dapat diselamatkan...
Kenangan bersama kalian adalah saat yang paling aku hargai. Terima kasih atas segala memori...

headphone
Menemani selama 2 tahun yang mencabar,,
sandal
Tanpa kamu mungkin aku takkan dapat berjalan sejauh ini...

selipar
Peneman ke Langkawi 2014 
"Kadang tak semua dapat kita paksa untuk bersama kita hingga akhirnya...thing change...even jamadat pun boleh bertukar inikan pula sekeping fikiran naluri manusia..."

Maybe, one day...this entry will be useful...maybe...
Related Posts

18 comments:

  1. hahahaha samalah kita, kalau mengemas lebih kepada mengimbau kembali memori sambil tengok barang tu. lepastu simpan atas sebab sayang and rasa macam berguna nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha...ingatkan saya sorang je manusia yang tak reti buang barang....rupanya ada jugak kamceng.
      -entah bila bergunanya saya pun masih ternanti-

      Delete
  2. samalah kita kakkk. kmk ada banyak kotak dalam bilit,gara2 maok simpan benda2 cam ya ajak. kadang2 rasa bangga juak sbb masih simpan barang nak dolok2 ya sampey nektok hahaha. mun brg diberik org nang kmk akan simpan sampey bila2 kecuali makanan lah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay ada lagik geng!!! kamek pun sama! udah macam kotak pelrian udah nangga. bangga ya anang bangga lah...legend bah barang kedak ya..

      mkanan kamek simpan juak aih! tapi nok kedak coklat gulabatu air tin ka apa..mun ikan patin masak lemak cili padi ya, simpan juak...simpan dlam perut! hahahahha

      Delete
  3. Sofie! I had the same problem! Hahaha. Especially part nota2 sama ada nak simpan or nak buang or nak bagi orang. Most of my notes are hand-written that make them more sentimental (lagi-lagi tengok perubahan tulisan yang semakin cakar ayam).

    Post-it notes dari kawan2 pun terasa sayang nak buang.

    Tapi kite baru belajar satu word baru - declutter (remove anything that don't benefit us) Jujurnya susah sangat nak declutter semua barang2. Perasaan nak buang barang atau bagi orang tu sangatlah terseksa dibuatnya. Tapi rupanya, that exact moment nak buang tu je bermasalah. Sekarang baru perasan I can even live without those items. :D

    Haha panjang pulak.

    Anyway, kita ada award untuk Sofie. Feel free to check it out. :D


    Sunshine Blogger Award

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tahan ramai jugak rupanya yang alami situasi ni rupanya! huhuhu ingatkan tak ramai. samalah saya post-it-notes tu memang ada jugak disimpan.

      lepas baca komen nina, terus rasa nak apply 'de-clutter'. not bad jugak rasa dia...mungkin boleh apply lagi lepas ni! thanks nina..

      sorry tak terus jawab award...sebab line macam siput je...huhuhu

      Delete
  4. mun kmk syg juak rasa nak buang. kakya teruslah flashback apa kesah disebalik certain barang ya. tp mana nok gik bgs tp sik diguna mmg kmk bagi org jak.

    MAYBE, ONE DAY IT WILL BE USEFUL...
    MARCH 05, 2017 / 4 COMMENTS

    Ini adalah frasa yang sangatlah aku kurang gemar bila datangnya mood mengemas aku. Tak kiralah kemas rumah ke, kemas barang untuk duduk jauh ke...janji semuanya berkaitan dengan -perpindahan dari satu tempat ke suatu tempat baru-

    Kadang aku sendiri hairan, kenapa barang aku boleh jadi sebegitu banyak. Orang tanya;
    "Ko bawak apa yang banyak sangat tu ha? Dah macam lari dari rumah dah aku nengoknya"

    Kau tanya aku? ! Aku kau tanya?? Manalah aku tahu! 😟 maybe because of the phrase -"don't throw it. You will never know it can be useful one day.."- dan aku pun menyimpan semua barang seawal aku mula duduk asrama dulu sampailah aku menyewa.

    Kemudian aku pun bising pada diri sendiri;
    "Benda apalah yang aku simpan ni? Huh! Makanan expired pun masih berguna ke?"

    Dan aku pun memulakan operasi *mengemas dihari yang mood aku tengah ada semangat *mengemas.

    Maka, berlaku lagilah detik;
    "Ini macam sayang je nak buang...memori ni..simpan tepi dululah.." sambil tangan ambil lagi satu item lain.
    "Ini pun, orang kasi. Sayang kalau nak buang macam tu je. Simpan jerlah...mana tau esok lusa berguna..." -Walhal ianya hanya seketul pemadam- Pemadam yang ada kartun Bella si beauty and the beast tu...-

    "Eh? Aku masih simpan buku ni lagi? Tak sangkanya...dah kuning dah tulisan..hahahahah kelakar pulak rasa." -Buku yang bermula muka surat pertamanya dengan gambar Awal Ashaari- OMG! OMG!! - Macam tak percaya dulu kala aku peminat awal!! 😱

    CD Syurga Cintalah...huuuu CD pertama yang dibeli dengan duit raya. Mana boleh buat sesuka hati. Oh my!

    Ini baranglah, kalau aku letak dalam almari kaca...silap hari bulan boleh jadi muzium!

    Dan definisi *mengemas aku hanyalah:- Membelek barang dulu kala sambil mengimbau kenangan!

    Itulah sebenarnya realiti yang tak pernah dan sukar untuk dibuang. Bila aku buangkan, misalnya macam sesuatu yang tak ada dah wujud pada masa ni, ianya akan menimbulkan satu kekesalan yang kuat dalam diri aku..

    Sentimental-kah aku???

    Lecturer aku pernah menggelarkan aku 'kotak-hitam'. Yang kalau hilang tu, memang habislah data. Itulah kata beliau.

    Aku bukanlah sehebat 'kota-hitam', cuma aku ni jenis...perlukan sesuatu untuk dikenang dan mana tahu untuk rujukan generasi akan datang...-jika ianya berbaloilah untuk mereka- Jika tidak pun, paling kurang mereka-kan ambil pengajaran.

    Sebenarnya semua barang itu aku sudah hafal, dan aku hanya "terngiang" dalam kepala segala barang yang kononnya 'akan berguna pada masa depan tu'. So, gambarnya takde...yang ada hanyalah....hurm...memang takde sekarang..sorry...

    Air ribena hari tu pun, aku tak minum. Aku simpan. Buat artifak.

    Kalau setiap kerdipan mata itu punyai hasilan gambar beserta cetakan tarikh dan peristiwa, aku rasa akulah orang yang akan mengerdipkan mata dengan kerap! Gila! <--- kmk suka ayat tok hahaha! rasanya kmk pun mcm tok juak kali. hehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha mesti kes tercopy paste lebih tok..hehehhe sikdahal...

      kamek selalu rasa macam ya setiap kali banyak view lawa tapi sik sempat ambik gambar, kes loading lamak gilak! sayang alu....

      Delete
  5. mesti kes sayang dibuang simpan dikenang hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haruslah!!! bila dah simpan makan space pulang! adoyai!!..

      Delete
  6. Kadang-kadang bila kita asyik suka menyimpan ni, sampai akhirnya tak sedar dah tentang kewujudannya. Ehhh?? Bila masa ada benda ni? Hahahahaha.. So, prinsip saya bila nak operasi mengemas ni ialah WITHOUT HESITATION. Yes, supaya apa yang tak patut semuanya buang je atau mana boleh donate, asingkan saja without hesitation. Hiks! ✌

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini yang sepatutnya saya buat...without hesitation!!! adalah apply sikit hari tu...puas hati jugaklah...lepas ni boleh lagi buat setiap kali nak kemas barang...

      Delete
  7. Hihi sama lah. Kalau mengemas tu semua benda sayang nak buang. 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. huwaaa tak sangkanya cik epal pun alami situasi macam ni jugak...memang berat hati nak buang benda yang pernah hidup dengan kita kan...memori tu...

      Delete
  8. Kannnnn kalau mengemas memang begitulah gayanya.. takut kalau dibuang, tetiba kita nak guna pulak benda tu. haa, mulalah menyesal buang.. Itu yang tak nak dialami, tapi tue lah makan ruang pulak. Dilema mengemas barang. Hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...ruang tu takde bila asyik simpan je, takde yang kena buang..makin lama tempat makin sempit...huhuhuhuhu

      Delete

Latest Posts

Facebook

    @Gallery