March 08, 2017 / 20 Comments

Am I fierce?: The Sunshine Blogger Award

I have been nominated by my inspire blogger; Hanis Amanina. I never thought that she would enlist me as one of the sunshine blogger award receivers. I'm soo excited to being part of this "sunshine-award" phenomena. Xie xie Nina because gives me an award! 😉 

sun, eat, me
Me, eat the sun! huarghhh!
May I speak Malay, Nina? -because during the time I write this post, my "English-translator" brain still asleep. So, I try my best to make "a spicy-rojak". 

Here are the rules:- 
  • Thank the person(s) who nominated you in a blog post and link back to their blog
  • Answer the 11 questions sent by the person who nominated you
  • Nominate 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions
  • List the rules and display the Sunshine Blogger Award logo on your post and/or on your blog


Let's start our Q&A part!

1) What is the first impression you always get?

Garang! -After taking a few survey among my dearest friends, most of them thought/said that:-
"Dulu masa awal-awal kenal kau, aku ingat kau garang...rupanya masuk air jugakkan?!"

Yeah, masa awalkan, aku ni jenis malas nak ambil part lagi-lagi nak mulakan conversation or something. Bukan sebab tak excited nak kenal orang baru, cuma malas nak tambah isu atau apa-apa yang berkaitan dengannya. Tak tahu pulak kalau aku tak senyum, orang terus nampak aku "garang". Hohohohoho....I'm afraid my smile would make you fall...😆

If-lah one day korang terserempak dengan aku kat memana ke, or blogger meet-up ke kan, do you mind to tell me what your first impression? Sebabnya, orang yang kenal kita melalui penulisan dahulu, berbeza dengan orang yang kenal kita secara berdepan. 

2) Is it true? And do you like that impression?

Sikitlah. Bukan garang...cuma agak tegas dan berterus terang

Suka bila dianggap begitu? -ada bagusnya jugaklah...cuma tak faham kadang diorang takut macam aku ni makan orang- 

3) How do you react to someone who keeps on talking to you about topics you are not interested in?

"Entahlah..tak tahu.." dan senyum kelat sambil cari alasan untuk beransur perlahan dari kawasan tu. 

Lain waktunya pulak, blah jer lah kan? Paling teruk aku cakap:-
"Kau ni, asyik dok ulang benda dan cerita yang sama je...tak penat ke? Aku yang dengar pun penat tau!" -uish! kejam giler bunyi ayat!- ayat ni aku hanya guna dengan orang yang dekat je, yang tak tu...aku gunalah cara kat atas. 

4) Do you mind to buy albums (physically / digitally) of songs you love to listen or just download them online?

Of course le download! hahahahahaha...kalau line laju, aku tolonglah naikkan view sampai billion ke apa an. Kalau dah slow, ceritanya memang kena downloadlah. Beli tu pernah jugaklah, tu pun jarang. Zaman dulu, mungkin ya akan beli secara fizikalnya. Sekarang tak kot...

5) What kind of items you don't mind buying the expensive one?

Electronics thingy, stationaries, foods!!! Barang mahal dikenali dengan kualiti yang tinggi. So far paling mahal beli takdelah mencecah ratusan tinggi. Tapi, mahal dari kebiasaan lah dan masih mampu milik. 

Aku pernah balun sushi sampai tak sedar harga dia..memang luar dari normalah aku habiskan. Tapi sebab benda yang kita suka, so dia macam sangat puas hati. 

6)  Do you jots down notes during lectures/talks or simply listen and remember?

I do jot it down. Sebab confirm aku tak ingat apa yang aku dengar. Lagi-lagi bila dia macam satu penyesalan bila tak ditulis. Kalau tak tulis kat buku pun, conteng dalam phone. Katanya smartphone, kenalah guna dengan bijak. 😉

7) Mountains vs beaches? And why?

Beaches! I love to see the sunset in the water and post it in instagram. Sampai adik aku pun kata: 

"Katanya sun hurts my eyes, tapi still suka tangkap gambar matahari...ironic-kan?" sambil bebel lebih panjang lagi pasal semua gambar sunset yang aku post. Dan dia pun sekrang terikut-ikut. 

Kecantikkan matahari tak siapa kan sangkallah! Kalau orang boleh puja keindahan bulan kenapa tidak untuk matahari? Walhal sinarnya lagi menyerlah. 

8) Do you separate your trash into categories?

Sometimes. Bila mood rajin, kalau tak, campur jerlah. Tapi, kalau tin dengan botol tu, iya..memang diasingkan. Sebab dia makan ruang yang besar. Benda basah pun takleh campur dengan kering, nanti sampah basah. 

9) Do you put your phone on flight mode when charging?

Bila nak charges cepat dan guna power bank, iya. Kalau tak, biar je macam biasa. 

10) Would you mind to share the latest picture in your phone gallery?

sunset, view

Time tu hujan rintis. Tapi sayangnya hujan tu tak nampak. Sunset, hujan....it's beautiful isn't it? I do share this picture on my instagram.

11) Do you think time-travel is good (if it possible in the future)?

Nope! sebab dia macam kita tak boleh nak terima hakikat. 

Biasanya, bila kita time travel ni kan, kita mesti akan mess-up dengan time line. Mesti punya....kononnya nak ubah cara dunia masa hadapan. Maka akan berlaku huru hara. Lainlah kalau kita just nak "travel" tanpa ganggu "time". Maybe, it is okay. Cukuplah tengok apa yang berlaku dengan Legion of Dooms. 

### Times up! and now, my turns to give you an award!

Here is my sunshine award for them (I hope they do notice). huhuhuhuhu

Ayuni, Aien, Leyha, Kim chaa, Tashira, Yana, Fatina, Syakirah, Kak shikin, Nad Fieyqa

And to anyone who wants to answer the question, please I'm really proud to give you the sunshine award. 👼

The question I provide for you are:-

  1. Do you have a regret?
  2. List the top three places you love to settle down
  3. The most important apps you would download after buying a new phone
  4. There is two type of persons: - a listener and a talker. Which one represents you more?
  5. Time vs. Money. Which one is most value to you?
  6. Have you skipped the class just to have a trip with your family?
  7. The phrase that makes you stop being procrastined
  8. What do you do if someone calls you in the early morning? 
  9. The best Malay novel and movie you ever read and seen.
  10. Do you have an allergy? 
  11. The last time you go to the cinema? What movie have you watched?

So, let's spread our sunshine to the blogger world!! 😊😎
Related Posts

20 comments:

  1. Wahh, jawapan yang mantap.. Hihi thanks sudi tag akak.. Insha Allah akak akan tulis entri nie dalam masa terdekat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak shikin! already read yours.. i really love ur answers! :D

      Delete
  2. Dari penulisan blog Sofie, tak nampak garang kat celah mana. hihi.

    I love to see the sunset in the water - Me too! CAntik sangat. Feeling betul kalau dapat duduk tepi pantai sambil layan sunset <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhahah...ala..tulisan takde riak. mungkin sebab tu kot!

      kan? cantik dia...subhanallah sampai taknak balik...tapi sebab maghribkan, so kenalah balik jugak...huhuhuhu

      Delete
  3. dulu masa sekolah selalu jugak dapat first impression garang. mungkin skrg masih lagi kot. tapi berubah sikit...now lebih pada nampak carefree, tenang tapi dalam hati takleh baca. hahaahha

    mak ayah selalu pesan yg ada few things jangan berkira nak keluar duit... education & food :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh! carefree tu...bestnya...dalam hati memang xde sape leh baca nina..

      kan? kadang benda macam tu adalah investment pada diri sendiri jugak..

      Delete
  4. Okey, done to answer your questions Sofie.. Have a look..

    http://starlavenderluna.blogspot.my/2017/03/the-sunshine-blogger-award-sofie-adie.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. done look at ur answers kak! thanks sudi jawab! :D

      Delete
  5. I love your questions..!
    Anyways, we're kinda similar for #1 and #2.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you! kalau sudi, silalah jawab :D
      really? orang tak kenal je kot akan rasa macam tu..heheheh

      Delete
  6. jemput singgah ke blog saya
    http://thisisme-38.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. done singgah n follow! thanks drop here! have a nice day! :D

      Delete
  7. thanks sofie, sebab bagi sunshine award .. hterharu T___T
    insyaAllah nanti bila sempat kita jawab . sekarang tengah busy .. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah tak leh bla la ekspresi tu kim chaaa...xpe2 take ur time...no matter when, insyaAllah i will read ur answers! :D

      Delete
  8. yg no 7 tu, sy pilih mountains. mungkin sebab dibagi amaran keras oleh parents supaya tak menghampiri beaches. tu yg jiwa lebih kepada mountains

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh i see. mountains syok gak, tapi jarang ke sana. selalu lepak kat beaches lagi lah...

      Delete
  9. makan matahari,betul2 masakan panas

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaha....kalau betullah dah dimakan matahari tu...emangnya gelap dunia.. >_<

      Delete

Latest Posts

Facebook

    @Gallery