Review Blog Opie

April 30, 2016

Holla there!
For today I like to make a second review on Opie blog. Ha, kalau yang pertamanya aku review sebab dia pernah menang give away anjuran shawal. Masa tu aku juga salah seorang daripada penaja giveaway tersebut. Dan hadiahnya telah dihantar dan selamt pun sampai pada tuannya. Review kali ni pulak, Opie menang review dari Simply Segmen. Wah! murah rezeki Opie tahun ni. Alhamdulillah!



Opie ni ada dua blog tau! Kalau hari tu aku review blog dia yang kiut miut, blog ni pulak dia lebih matang dan simple! Kenapa Opie sampai ada dua blog? Korang pergilah tanya tuan empunya sendiri. Common la kalau every blogger have two or more blog. Satu untuk informasi, personal atau blog utama. Satu lagi pulak, sekadar join-join segmen, bloglist ke atau blog novel...siapa tahu kan?

Selain daripada tu, Opie juga merupakan salah seorang contributor Zalora tau! Haa.....hebat tak hebat Opie ni....nak baca artikel Opie kat Zalora korang bolehlah pergi ke blog dia dan klik pada badge Zalora tu...

So, korang dah usha Opie? Tu, dia pandang kita tu...ha ha ha...*gelak ala-ala sloth dalam zootopia*

Kalau belum follow blog dia yang banyak tips, gambar yang cantik-cantik, korang bolehlah follow ya!

Thanks for reading and Happy Blogging!

Review Blog Fatin Liyana

April 29, 2016

Holla there!
Alhamdulillah dan tahniah diucapkan kepada Fatin Liyana kerana berjaya menjadi salah seorang pemenang bagi "Simply Segmen by shawal & sofie". Seperti yang aku janjikan semalam (atau awal pagi tadi), entri kali ni aku akan buat review blog yang dimiliki oleh Fatin.


See banner kat atas tu dah menunjukkan muka depan blog beliau. Dimana di sidebar kanan dia ada terangkan serba ringkas tentang pemilik blog. Ek? Umur beliau 24? adakah sebaya dengan aku? Batch 92kah anda? Okey, yang tu kita ketepikan dulu.

Blog beliau sangat simple dan sedap mata memandang. Beliau banyak share tentang pengalaman, join segmen dan review benda yang dia minat. Untuk korang yang nak tau lebih lanjut lagi tentang blog ni, korang bolehlah klik sini okay! Mana yang belum follow tu, jemput-jemputlah follow juga.... ^_^

Happy blogging and thanx for reading!

GiveAway Mei by Ann

Assalamualaikum wbt..hii
Bismillahirahmanirahim..


http://rennyenqop.blogspot.my/2016/04/giveaway-mei-by-ann.html


Klik banner untuk menyertai



Senarai Sponsor:

Happy Segmen!

Tahniah kepada pemenang!


Holla there!
Setelah dua minggu berlangsungnya "Simply Segmen by Shawal & Sofie", akhirnya kami telah senaraikan 16 pemenang bertuah!
Tahniah kepada semua pemenang dan terima kasih kepada 54 orang peserta yang telah memeriahkan segmen kami :D 
*kasi tepukan gemuruh*

Dibawah tajaan aku ada empat hadiah. Ini bermakna, ada empat oranglah yang akan dapat hadiah dari pihak aku kan? 
*haa....kita lihat siapa yang kena....*
Yang sepuluh orang pula daripada tajaan blogger shawal. 
So, dalam entri ni aku akan gegar gempitakan pemenang dibawah tajaan SOFIEADIE. 
*kasi bunyi gong sikit*

Happy Blog Anniversary!

April 26, 2016

Holla there!
Long time no hear the story huh? Tup tup dah tukar wajah baru. Korang apa cer semua? Sihat? Alhamdulillah, InsyaAllah semua dalam keadaan yang sihat wal afiat. So, hari ni dah dekat masuk dua minggu genap blog aku mencecah usia tiga tahun! Baru tiga tahun dalam arena blogging secara officialnyalah. Kalau illegalnya, nak dekat enam tahun.


Kepada kak nina kita, maafkan saya kerana masih belum dapat membalas poskad awak tempoh hari. Harap sangat Nina dapat bersabar. Huhuhuhuh...

Masuk hari ni jugak, dah masuk seminggu aku tamat sesi diploma. Tengah tanam anggur lah ni. Khabarnya nak cari kerja. Itu kata dia minggu lepaslah, masa melanguk sensorang kat KLIA. Sekarang,...akan datang? tak tau lagi.

Amacam wajah baru blog gua? okay tak? Aku sebenarnya macam takut-takut gak nak tukar. In case pre-made template ni loading dia lama ke, lambat ke masa korang bukak. Kalau ikut wifi belah aku ni, lajulah jugak. Tapi tak mbohlah syok sendiri. Aku minta jasa baik semua pembaca budiman blog ni untuk vote kelajuan loading blog dekat poll yang disediakan di sidebar belah kanan. In case kalau ramai jawab slow, jawabnya kena modify lah kan?



So, apa kata korang tolong jawab dengan jujurnya supaya senang korang baca blog ni dengan apa keadaan sekali pun. Ececeh....Iyalah, kalau lambat loading kan menyusahkan korang jugak nak baca. Tak gitu? Aku akan bagi tempoh seminggu untuk korang vote. Lepas tu kita akan lihat hasil dia sama-sama?

Kenapa nak tukar template? Hurm....tukar angin katanya. Tapi jangan risau, template blog je yang berubah. Isi, tulisan, penulis dan semuanya insyaAllah masih sama. Ditulis oleh sofie. Diolah pun oleh dia. Yang merapu pun sofie jugak. Masih sofie yang dulu. 

Dah join "Simply Segmen by Shawal & Sofie"? Kalau belum, cepat-cepat join sebelum tamat! Terima kasih buat mereka yang sudi memeriahkan segmen kami. All the best untuk korang semua! 

Chiao lu!
Thanks for reading ya!

Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016

Bulan April bakal berakhir, bloglist untuk March & April akan di gantikan dengan bloglist baru untuk bulan Mei & Jun. Berminat untuk masuk bloglist blog sihatimerahjambu ni, boleh sertai segmen ini. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016
http://www.azhafizah.com/

TAMAT : 28 APRIL 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016
2. Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016 

  Terima kasih atas sokongan semua ^__^

Senarai Peserta Simply Segmen by Shawal & Sofie

April 25, 2016


First of all, I would like to thank to all the bloggers yang dah join segmen ni! Untuk yang masih belum join, cepat-cepat korang masih ada masa lagi untuk join. 
Caranya klik banner di atas untuk join!
Senarai Peserta Simply Segmen by Shawal & Sofie:-

Serlahkan Gaya Pemakaian Flare Dress

April 23, 2016

Masa kecil dulu, semua jenis dress akan digelar sebagai gaun. Bila dah besar baru tau, rupanya semua gaun ada namanya yang tersendiri. Entri kali ni aku akan menceritakan tentang flare dress dan bagaimana untuk serlahkan gaya pemakaiannya. 


First of all, Apa itu ‘Flare Dress’?
Flare dress adalah dress yang kembang dibahagian pinggang dan ke bawah. Selain tu jugak, flare dress sangat sesuai bagi mereka yang kurang berkeyakinan dengan tubuh badan sendiri. Tak kira besar atau kecil tubuh seseorang, flare dress memang selesa untuk disarung dalam pelbagai majlis jika kena dengan gayanya. 

Oh sebelum aku terlupa, koleksi flare dress juga boleh digayakan oleh muslimah by mix and match with suitable clothes. Keyakinan sangat penting dalam mengtrendingkan sesuatu fesyen. Iya dak?

So, untuk gaya yang paling simple, korang perlu bijak dalam memilih jenis kasut yang dipakai. Janji sesuai dan selesa. Paling selesa adalah guna sneakers. Tapi, mana lawa kalau dress dengan sneakers kan? Untuk korang yang tak biasa guna heels, boleh cuba guna ankle boot heels untuk nampak lebih menawan. 


Yang keduanya, dengan hanya mengenakan beberapa aksesori korang dah mampu tunjukkan gaya yang simple tapi fashionable gitu. Contohnya dengan pakai tali pinggang dan pegang satu beg tangan. Cukup memukau!


Gaya yang ketiga adalah formal. Syarat untuk formal adalah korang perlu menyarung outerwear seperti jacket atau cardigan. Yang ni aku suka sebab kalau versi muslimahnya kita hanya perlu tambah seluar dan sarungkan tudung. Senangkan?


Last but not least, untuk gaya yang casual korang boleh sarung cropped tees dibahagian luar. Then, tada! Evertyhing will look stylish!


Thanks for reading!

1st Mini Giveaway by CikNurul


Do click banner to join ya!

Segmen Tonton Uk20 Free Gift

April 22, 2016

http://ucingkadayan.blogspot.com/2016/04/segmen-tonton-uk20-free-gift.html

 Uk20 adalah Animasi pendek yang bercorak komedi untuk hiburan semata-mata.Uk20 kali ini mempersembahkan 'free gift".Sinopsis :Ucing telah di beri Free Gift berupa iphone dari Orang yang tidak di kenali,adakah betul itu iphone .? dan apakah balasan Free Gift Ucing kepada Orang tersebut.? Anda akan menonton Animasi Free Gift setelah tamat Segmen ini.

 Dengan itu Saya minta Anda Support untuk Animasi ini.Syarat-syarat adalah mudah :

1) Follow Blog Ucing Kadayan,Google + atau Facebook Ucing.
2) Buat Tajuk Post "Segmen Tonton Uk20 Free Gift"
3) Copy semua Coding yang telah disediakan di box dan Paste ke dalam ruangan html dan publish.Tag Rakan Anda.
4) Tinggalkan Url post Anda ke dalam ruangan Komen Disini.
5) Tamat Segmen 29-4-2016.Kepada Blogger yang ikut Segmen ini akan di Senaraikan dalam Video Animasi Uk20 Free Gift Sebagai Supporters.

Sesi Mengenali Ahli Blogger

April 21, 2016


Holla there!
Masih lagi dalam sesi segmen. Dimana segmen kali ni aku telah pun ditag oleh _numigx pada dua minggu lepas kalau tak silap. Dan sekarang baru ada line dan masa untuk menjawab segala kemusykilan yang bermain dalam benak dan minda blogger-blogger sekalian. Ececeh acah macam pengacara tv gitu!.....

Pre-Loved Fixi Novel Giveaway


Klik banner untuk join ya!


Simply Segmen by Shawal & Sofie

April 14, 2016

Holla gais!
As you can see, I have made a collaboration with one of our awesome bloggers which is known as Shawal
After we had a small discussion, finally the day has coming!
Hence, for those who wants to try their luck, you can join this segment and make sure your friends know about this!

Let's grab the chance to become one of our winner through this simply segment!


Do click the banner to join!

Thanks for reading and supporting!

Aku target C je weh...

April 04, 2016

Holla there! 
Dah lamanya takde rasa ni. Rasa macam nak luah tapi tak tau macam mana. Dan akhirnya bloglah yang menjadi mangsa. (Oh gosh! time ni plak BGM Because I'm Stupid...T_T) I'm totally down giler. Macam lagu Seungri Big Bang tu...

"I'm breaking down, down, down.."

Okaylah, seperti tajuk yang tidak penuh bersemangat itu...."Aku target C je weh...", aku pun tak buat apa-apa untuk VIVA pada hari khamis nih...bukan tadak semangat, cuma rasa macam....macam tu lah...macam ikan kering yang tak mau kering-kering sebab terlalu tebal. (Boleh pakai ek teori ni? hahahahah) okaylah, aku dah buat cuma masih belum sempurna...seperti lirik lagu Mentera Beradu....dan aku masih terhanyut dalam mimpiku...seperti lagu Padi; Jawaban. 

Dan sebenarnya, rasa itu sudah hanyut dibawa angin dan hujan yang bakal turun di Arau hari ini. Alhamdulillah...akhirnya bumi Arau dilimpahi air dari langit setelah panas yang berpanjangan. 


Pe bende lah yang aku beria sangat nak target C? 
Sebab aku tak nak over confident. Sebab aku takut untuk expect tinggi-tinggi dengan effort yang sangat kecil. Sebab aku dah tadak semangat. Sebab aku buat hanya untuk sekeping sijil. Sebab aku bukan lagi aku yang beria nak jadi Sr. dulu....huhuhuhu

Semangat aku baru muncul April hari tu. Itu pun sebab...sebab aku fikir pengorbanan keluarga. Kalau aku tak fikir, aku dah malas nak sambung. Aku dah malas nak bertanding dalam 'perlumbaan tikus' ni. Aku malas dibanding-bandingkan hanya kerana hasil kerja aku tak sehebat orang lain. Sedih...sangat sedih sebenarnya. Sebab ini pertarungan antara hati dan akal waras. Antara keinginan dan impian. *sigh*

Aku memang selalu cam ni ek? -takdelah-
Selalunya, aku tak macam ni pun. Tapi sebab dengan cara itu aku dapat pujuk hati, maka aku pun 'wat lek wat cool' je lah. Tak lari gunung dikejar...huhuhuhu [alasan tak logik sungguh aih!]

Bagilah motivasi, motivasi untuk hidup, untuk viva, untuk macam-macamlah....

Dahlah...aku nak habiskan dulu apa yang telah aku mulakan. Dua minggu je lagi pun. Nak benti pun, cam tak berbaloi ja. Untuk korang-korang yang tengah final, bakal viva macam aku, atau tengah menghadapi sesuatu perkara yang besar dalam hidup, aku nak ucap "ALL THE BEST!"

Ya Allah, jadikanlah kami takutkan-Mu lebih dari kami takutkan cabaran hidup. Amin..


Janganlah kerana viva yang 20 minit ini aku sanggup bunuh diri dan membuat kerja yang merosakkan diri. Naudzubillah min dzalik! 

Dah r, chow lu...pape t aku roger la....
Thanx for reading the most nonsense entry....huhuhuhuhuhu...

Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500

April 01, 2016


Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500 | Blogger Utara adalah satu komuniti yang mengumpulkan blogger yang berada di utara semenanjung seperti Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak. Ahli Blogger Utara terkini adalah seramai 20 blogger dan sebahagian daripada blogger ini merupakan penaja kepada Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500 ini . Blogger tersebut adalah 


Bersempena pencapaian 1000 liker di Page Blogger Utara di facebook, beberapa blogger dibawah komuniti ini bersetuju menjadi sponsar sebagai penghargaan kepada sesiapa yang bertuah dengan menyertai Giveaway ini. Hadiah adalah berbentuk wang tunai untuk 20 pemenang bertuah. 

Hadiah Utama : RM100 x 1 Pemenang (Top Referral)
Hadiah Kedua : RM 50 x 4 Pemenang (Random)
Hadiah Ketiga : RM 20 x 5 Pemenang (Random)
Hadiah Saguhati : RM 10 x 10 Pemenang (Random)

Marilah memeriahkan giveaway kami yang bermula 
1 April sehingga 14 April 2016 
dengan klik link di bawah ini

© SOFIE ADIE. Design by FCD.