Maaf Dari Hati...

July 26, 2015

"ASSALAMUALAIKUM"
Jauh dari sudut hati ni, aku nak minta maaf sangat-sangat untuk semua yang pernah menyinggah sini, yang follow, yang komen yang tinggalkan jejak....
yang aku dah lama tak komen...silent reader aje...
Di atas semua kekasaran bahasa dalam penulisan, siapa tahu ada yang tersayat jiwa tika membaca...
Maaf kalau ada yang aku tak balas ke hapa semua selama menyelam dalam dunia blog ni...
Sebenarnya kalau ditimbang tara blog aku ni, tak layak pun di siar...hahahah
Banyak merapu dari input...tapi itulah tangan dengan minda aku ni 
sik pande dok ternah mun orang sarawak madah!
Mala ajak mok berloya sia sinek...

Apa-apa pun maaf dari hati untuk Sofarz sebab guna tajuk lagu sebagai tajuk entri..
Suka sangat dengar lagu ni, tak pernah jemu...seolah dari hati...
Nampak tu nak minta maaf pun boleh lari fokus..
Abaikan semua tu...
Yang penting peluang meminta maaf di hari raya aku takkan lepaskan...
Memang orang kata;
'Jangan tunggu raya baru mintak maaf!'
Tapi, raya adalah peluang terbaik untuk sebuah kemaafan...

Wake up, wake up!!!!

July 24, 2015

Ku pandang kipas bilah nan lima di siling. Raya dah seminggu berlalu, angin assignment dan segala report dah bertiupan sejak semalam. Group whatsapp yang dulunya senyap pun dah mula berbunyi. Bukan apa, semua dah sibuk menanya apa yang kena submit? Bila kena submit?

Ah, mood malas pulak masih bermaharajalela dalam sanubari...Nikmat pulak hidup kat rumah! Tapi untuk masa depan yang gemilang, nak tak nak MALAS tu kena pancung sikit. Cantas dan banteras bagi habis! Jangan sampai jejas masa depan...(aiy aiy...)
Esok lusa sesi kuliah dah kembali normal. Parah jugaklah! Tapi itu sakit belajar kita simpan aje...
(padahal aku punya flight senin baru naik, selasa baru sampai Arau...da....)

WAKE UP!!!

Jangan biar malas merantai diri...
(sejak bila pulak malas tu ada rantai ha?....entah....kau senyap! berenti merapu around boleh tak?? *geleng kepala*)

Ah, sudah dah macam tak siuman dua minggu raya ni. Mana kata nak settlekan segala assignment tadi? Kat sini pulak menyangkutnya ea? Kejap lah...hahahaha
(Ni kau merapu kat sini orang pun tak nak bacalah...sibuk aje...ah, kau senyaplah...)

Ada-ada aje...okaylah, aku pun dah boleh 'mati lesu' kalau hari-hari hidup macam ni..At least, habis belajar dengan jayanya nanti bolehlah rancang hidup sendiri. 


Chow lu...

Lupa nak cerita, hari tu aku menang GIVEAWAY. Terima kasih kepada LOLA :)
InsyaAllah kalau aku rajin nanti-nanti, aku buat entri untuk semua hadiah yang aku menang hasil dari GA. (kredit kepada KameqDeanna, BlogParih)
Oh, tak lupa pulak yang masa BlogParih buat segmen, aku menang sebagai bloglist dia...(Phew, aku punyalah sesaja join tak nak menang pun, tetiba masuk bloglist...:p)
Apa-apa pun thanks semua...:)

danke google!

Raya, raya dan raya lagi-lagi raya tak habis raya......

July 20, 2015

"ASSALAMUALAIKUM"
Kalau semua orang sedang bersupu-supu upload gambar raya keluarga, aku pun nak sibuk upload gambar raya open house hari tu,,,
Sebelum tu, sukalah aku nak ucapkan 
SALAM AIDILFITRI UNTUK SEMUA YANG SUDI MENYINGGAH BLOG AKU DI MUSIM RAYA NI...
Hari tu rumah aku parent aku adalah buat open house. Raya kedua. Busynya mengalahkan kenduri kahwin aje....tengoklah kitaorang siap sibuk aje buat photobooth dengan banner bagai....
(malas pulak nak upload bebanyak gambar, nanti lambat pulak loadingnya...:P )
Malas jugak nak cerita panjang lebar, aku bagi gambar nan empat ini aje yang berkata....
antara juadah yang terhidang 
Mercun memang tak lepas.... 
adik comel sape ni????

Bazaar oh Bazaar!

July 15, 2015

ASSALAMUALAIKUM

Ya salam sejahtera sekalian budiman yang menjengah ke laman merapu tak sudah! Seperti hari-hari biasa yang lainnya, kali ni inginlah daku bermurah hatinya menceritakan kisah-kisah sebagai peniaga di bazaar...

Kalau sebelum ni, aku asyik jadi sang pembeli, maka kali ni, aku pulak jadi sang peniaga. 
Huh, tak tergambar penatnya...(even tadelah penat sangat...) tapi bolehlah...seronok pun ada plus dapatlah tengok-tengok pembeli (aiseh! tengah syiok menaip boleh pulak shut down...) mana cerita tadi? see, dah lupa nak cerita pasal apa....aiyooo.....

Oh, selaku peniaga bazaar di miri ni, banyak dugaannya. Sebab, kau boleh tengok orang sedut je air depan mata kau...nak tak nak, sabar ajelah...maklum lah kita duduk dalam negeri pelbagai bangsa, sama-samalah menjaga keharmonian. iya dak? jangan kerana minum air di bulan puasa, jadi isu besar pulak...tak mboh eden! Eh, menyimpang pulak cerita aku nih...pening dah nak cerita apa...
Daripada aku menyimpang lebih jauh lagi, ada baiknya aku tunjuk gambar aje...:

Makanan feveret gua yang jadi barang jualan di bazaar
(makanan wajib makan kalau datang rumah aku...hahahahah)

Donut yang selalu memukau deria kanak-kanak....

Gambar sisi gerai...:p
Antara menu-menu yang dijual di di gerai kami adalah:
-mee jawa - laksa sarawak - puteri mandi - bubur pedas - bubur kacang - buah melaka - kuih lopez - pulut berlauk - bergedil - kek sarang semut - kek buah - kek masam manis- pau kacang merah - pau kari ayam - pau kari daging - pau kelapa - maruku - donut-donut

Tak banyak sangat dan memadai dengan saiz meja dan ruangan yang ada. Alhamdulillah, so far so good lah jualannya....
Okaylah...chow lu....

Sebelum apa-apa, dengan besar hatinya inginlah daku menjemput sesiapa yang berada di Miri pada hari raya ke-2, untuk menghadiri MAJLIS RUMAH TERBUKA (bertempat di perkarangan rumah....)


p/s:
sekali-sekala teringinlah member datang rumahkan....inilah penangan kalau belajar jauh dari rumah. kawan pun tarak mau datang....

Cuti Raya di Mana???

July 12, 2015

"ASSALAMUALAIKUM"

Cuti raya di mana??
Of courselah kat Miri!

Alhamdulillah, dengan selamatnya aku telah pun tiba di rumah tepat 10.30 pagi tadi. 
Fuh! memang tak terkatalah mengantuk tahap gaban ke berapa ceritanya kan? Sebab sepanjang flight dari KL -MYY aku hanya tidur. Iyalah, nak buat apa lagi kalau malam sebelumnya aku tidur-tidur ayam je. Beralaskan lantai surau yang amat sejuk. Memang tak tidurlah jawabnya!
(KLIA2 memang bestlah! Tapi Air Asia hanya best kat KLIA2 je, tempat lain....hurm ajelah...)
Dan sekarang, baru dapat buka puasa pukul 6.41 petang. Kalau sebelum ni asyik pukul 7.38 petang je...

Memandangkan aku dah wujud kat rumah ni, kenalah meringankan tulang yang dah berkarat tahap besi nak mereput untuk menyediakan barang jualan bazaar. Hari ni aku belumlah lagi pergi turun ke bazaar, maybe esok kot! Macam-macam jual...aku tengok tadi adik-beradik aku buat persiapan jualan dah macam pro giler! Aku yang baru balik ni ternganga dan terpinga tak tahu...baru lima minggu kat Arau, dah banyak berubah. 

Hajatnya nanti aku nak home made beberapa biskut wajib ada time raya. Misalnya; Almond London, tart nenas, popia, dan masih dalam idea. Mama carrie? ha, biskut tu pun dah lama giler tak buat. Corn flake madu mungkin ada...yep, mungkin....InsyaAllah...

********************************************

Assignment ada tak masa cuti ni?
- itu tak usah berkira sangatlah. Sangat ada! Plus kena prepare segala report. Report yang tak pernah habis. Sentiasa ada....


Tapi tak apa. Itu bukan penghalang untuk merasai kemeriahan hari bahagia. 
(even aku sendiri tahu yang raya hanya di sana. dan aku sememngnya tak layak untuk meraikannya)

Raya tahun ni, semua balik. dan cukup ahli. So, kenalah happy-happy kan? 
Lagipun bukan selalu dapat gather-gather macam ni. Sementalahan semua tengah belajar dan masih banyak masa, apa salahnya menyerikan rumah. Agaknya, memang riuh giler la rumah sebab dengan ragam tujuh orang pakar dapur dalam rumah. Mana yang masak makanan basahnya, makanan keringnya, kek lagi, ditambah pulak dengan biskut raya dan tak lupa....MERCUN malam raya!

Okaylah, mungkin setakat tu je cerita yang dapat aku merapu meraban kat sini. InsyaAllah kalau jari ni rasa macam nak bersenam, minda pun ada aje idea...aku akan update lagi. Bukan selalu line clear macam ni, time balik rumah ni lah kena hargai, takde istilah nak jimat data sangatlah!

Selamat menambahkan ibadah pada minggu akhir ramadhan!

'Ramadhan akan meninggalkan kita,
Syawal menjelma menandakan hari raya,
Kehidupan biasa bermula semula,
Ramadhan hadapan belum tentu kita jumpa...'

Coret-coret Ramadhan....

July 03, 2015

Salam ramadhan Al-mubarak buat semua umat Islam...

Al-kisahnya aku 'yang terlambat' untuk ucapkan salam Ramadhan pada awal. Ah,...usah ditanyalah ke mana hilang masa tu. Apa-apa pun here I am...(panjanglah kisahnya kan bila dah lama tak update...)

Alhamdulillah tahun ketiga puasa di Arau ni semakin tinggi cabarannya. Tambahan kerja lapangan pun bertambah jauuuuh jaraknya dari kampus. Maklumlah bulan puasa, yang dekat pun jauh, yang jauh apatah lagi...semaaaakin lah jauuuhnya...

Apa? best tak puasa kat Arau sebagai senior? 
- hahahaha tak payah nak katalah. sejak masuk sem 5 as a senior kononnya memang perit sikit lah. Baru tiga minggu, muka dah jadi macam 'kicap' balik dah...

Buka puasa makan apa?
- Biasanya kat bazaar ni memang banyak sangat makanan, tapi yang peliknya alih-alih nasi kerabu jugak jadi pilihan. Plus dengan teh 'o' ais...cukup. Kekadang tu adalah jugak makan dengan member kat luar. Ha, yang tu kalau tak lain kat KP jerlah...


Dua minggu berpuasa dan minggu lepas adalah minggu paling, paling tragis. Sebab? Bad week macam tulah lebih kurang. Minggu depan dah start cuti raya. Semua dah siap packing, tak sabar katanya. Raya tahun ni balik Miri. So, YEAY! (walaupun aku tak pernah faham apa bestnya tentang raya ni...*garu kepala*)

'Dua minggu puasa hanya seminggu je sahur...'
'Itu baru sahur, kalau terawih?'

Hahahaha, rasa macam nak berenang ke Langkawi tak?!
Masa hari pertama puasa, semua girls kelas aku berbuka sekali. Makan kat bilik je...beli kat bazaar pastu makan ramai-ramai. Seminggu puasa, member satu kelas pulak ajak buka puasa. Mana lagi kalau bukan KP! bolehlah...Semalam punya kes pulak, misi nak cari kawasan job untuk survey project, sampai ke balai polis ditanya...tapi tak jumpa jugak kat mana...so berbuka kat luarlah jawabnya.

Amboi makan besar kau ramadhan ni ea?
- Takdelah...puasa kurus je...tak best sangat nak makan. Entah lah..kalau dulu puasa rajin je nak join semua. Terawih, tadarus, Qiamulail...tapi sekarang? entah..buat tu adalah..tapi macam kosong je puasa kali ni...

'Patutlah masa part one dulu ramai senior tak join aktiviti...'
'Sebab apa?'
'Kau tengoklah apa yang kita buat sekarang...'

Baju raya dah ada ke?
- Baju raya ada ke takde sama jer...takde beza pun. Jangan membazir.

Bila tengok site survey sekarang ni semua jejauh...rasa menyesal pulak tak ambil lesen motor dan tak memiliki motor. Pergh,...mau macam dehydration rasa...kering lesu tak bermaya...

Hari tu layan 'Teduhan Kasih' punya pasal, sampai bukak puasa pun dok melayan lagi. Sampai dah jadi macam 'buka puasa bersama Adi Putra' dah...hahahah tak sudah berangankan?

Okaylah, cukuplah kemerapuan kat sini...
Moga Ramadhan kalian dinaungi rahmat-Nya...
Chow dulu...
© SOFIE ADIE. Design by FCD.