1st Segmen & Giveaway By Afidah Azmi88

May 31, 2015

"ASSALAMUALAIKUM"

Cepat-cepat join sebelum terlambat!
Klik Banner untuk join k!




Movie of the Month

May 25, 2015

Bulan Mei ni adalah bulan paling banyak aku ke wayang...(3 kali je pun!) 
Lebih pada satu kira banyakla tu kan?
Takdelah, kebetulan banyak cerita yang aku minat jatuh pada bulan Mei ni..
Makanya kerja hujung minggu adalah tengok wayang...
Memang agak lambat aku update, tunggu mood blogging katakan...
(macam-macam aje alasan kalau dah malas tu kan?! hahahaha)
Ni aku susun base on aku tengok dulu.

1- Avengers: Age of Ultron


Aku rate: 7/10
Masa tengok ni aku terlambat dua minit!
Asyik sangat buat aiskrim sampai lupa masa tayangan!
Puas hati dan macam biasa cerita dia sangat lawak...suka tengok semangat pasukan diorang. 
(Kadang ada jugak terasa nak mendaftar diri jadi ahli Avengers ni...hahahaha)
Tak habis-habis berangankan?
Salah satu cerita wajib milik, dan ulang tayang!


2- Pitch Perfect 2


 Aku bagi 6/10
Tak puas tengok sebab....entah!
Not bad jugaklah....tapi terasa macam ada kurang di situ...
Macam tak puasla nak tengok! 
Tapi, lagu 'Flashlight' tu memang terbaikla! 
So-so...


3- Spy


8.5/10 aku bagi!
Faktor tengok mulanya sebab Jason Statham ni, pastu bila trailer ni main masa 'Pitch Perfect', 
terus rasa nak tengok!
(trailer dia aje dah gelak tengok, belom lagi cerita...)

Memang terbaiklah! 
Banyak mesej yang disampaikan dalam bentuk humor.

Unexpected ending!
Wajib milik dan ulang tayang!
(peminat Jason Statham tu...)

Oklah, cukupla tiga movie ni aku balun dalam bulan ni...
Maklumlah musim cuti ni, apa-apa je cerita baru terus nak tengok.
Kalau dah start sem baru nanti payah pulakkan!

Kalau rasa macam tak relevan je ulasan ni, jangan segan komen!
Lain orang lain presepsi kan?


***Thanx for reading!***

p/s: bahagia sebab praktikal dah habis! :p

Goodbye Part 4!

May 19, 2015

"ASSALAMUALAIKUM"

Semalam,
Itu semua semalam yang berlalu. 
Semalam yang penuh dengan pelbagai memori...

Tahun yang penuh drama dan air peluh...
Kadang memandang sekilas pada kenangan membantu aku untuk sedar diri.
Sedar mana duduk diri aku.

Dan selamat datang Part 5!

Sinar semalam menyuluh hari mendatang.
Biar kelam memadam gundah di hati..
Tetap berjuang,
Walau diri tak berani...

Kenapa Tandas?

May 13, 2015

Hi there!

 

Kenapa tandas? 
Percaya atau tidak privasi manusia ketika di tandas adalah 100% terjamin. *perhaps*
Dan paling aku hairan kenapa ek, Ilham atau idea atau something persoalan yang sukar dijawab akan dapat jawapan ketika dapat tandas?!
Hah! adakah hanya aku yang mengalami situasi macam ni??

Sori sangat sebab isu macam tak sopan pulak bunyi..tapi, tak boleh lari ke mana, sebab every person need a toilet...Right??

Tandas ni macam suatu 'masalah' dalam kehidupan. .ia satu keperluan bagi manusia...
tanpa tandas,...aish, aku tak terbayang laa....
Tandas=Masalah

Hidup manusia takkan pernah lari dari masalah, dan manusia juga tak boleh hidup tanpa tandas. 
Ia saling memerlukan. 

Biasanya, kalau ada masalah atau situasi yang merimaskan aku akan lari pergi tandas...(bergantung pada tempatlah...tak semua tandas tu ada chemistry dengan kita...) yang bersih ajelah..kalau kotor, mintak maap ajelah!

Na...see tandas adalah lambang identiti seseorang! 
Dulu, aku ada satu habit yang ntah datang dari mana, aku sendiri tak tau..kejanya suka masuk tandas orang. Misalnya, time datang raya dulu-dulu aku selalu 'buat-buat' sakit perut semata-mata nak masuk tandas. Semua rumah jugakla aku buat macam tu..bukan apa, sebenarnya aku suka tengok tandas rumah orang..admire giler kalau tandas tu memenuhi citarasa..
Bestnya kalau aku dapat design tandas aku macam tu...sampailah sekarang..hahahaha
(namalah habit, susah nak buang sikit...tapi dapatlah control supaya takdelah obvius sangat!)

Tak sangka, besar jugak jasa tandas ni dalam kehidupan manusia kan? Agak-agaknyalahkan, entah-entah jasa tandas ni lagi banyak dari jasa aku pada dunia ni dak? *ish ish ish*
Kalau diukur betapa tandas tu walaupun dipandang sebelah mata, tapi dia ada merata-rata kan? 
Tulah sesuatu yang lekeh itu ada baiknya..Tapi kena ingatla, yang tandas ni rumahnya syaitan...tak elok berlama-lama dalam tandas...
(sama macam masalah, tak elok dibiarkan tanpa penyelesaian...)

Doa keluar dan masuk tandas.
(aku hafal doa ni masa jaga budak tadika dulu...hahahah)
 p/s: sebenarnya aku nak buat title post "Aku dan Tandas" tapi bunyinya macam tak kena aje. ilham pasal tandas ni pun datangnya masa kat tandas ari tu..ha6 tak bleh bla langsungla....

Penangan Ostwind!

May 10, 2015

"ASSALAMUALAIKUM"

Pernah tengok tak cerita Ostwind?
Cerita tentang kuda yang bernama 'Ostwind'??
Ostwind ni maksud dalam BI nya adalah 'Windstorm'. Cerita ni terbaiklah..patut dibuat koleksi dan jadi salah satu cerita yang tak akan di delete.
Cerita ni dulu pernah ditayangkan di Astro A-List. Masa tu setiap kali ulang, setiap kali tu jugaklah aku tengok. Tak jemu langsung!

Poster Ostwind
Cerita pasal 'ostwind' membuatkan aku rasa berbangga! hahahaha
Eh, lupa pulak nak bagitau yang cerita ni fully Germany..
(salah satu faktor aku 'jatuh cinta' dengan cerita ni..hehehehe)
Baru-baru ni 'Ostwind 2' dah ditayangkan. Tapi sayangnya tidak di Malaysia. 
Huhuhuhuh...sayangnya. Bilalah nak dimainkan pulak, itu tak tau. Nak cari pun susah giler nak mati..
Habis segala soundtracknya aku download...dengar soundtrack pun boleh terkenang pastu sengih sorang...hahahaha

(Memang diakuilah orang German ni cantik and handsome belaka...)
Bilalah dapat pergi German?? *entah!*
Tak payah German, kuda pun tak pernah..hahaha
Wish sangat satu hari nanti dapat pergi sana...
Dan jerit kuat-kuat;
"GERMAN I'M COMING!!!"
(Amin...)


The horse is a mirror to your soul...
and sometimes you might not like what you see in the mirror."
-Buck Brannaman-

Segmen Blowalking Cuti Semestar By Parihh

May 08, 2015

"ASSALAMUALAIKUM"

Jom meriahkan segmen saudara parihh sempena cuti sem yang sangat panjang...
Klik banner untuk join!




Rumah Sewa Pink!

May 07, 2015

Assalamualaikum!
Semalam, time belek-belek semua koleksi gambar lama-lama, tetiba terjumpa view senja ni. Dan teringat pada satu rumah 'sejuta kenangan'; 
Rumah Sewa Pink!

Gambar ni diambil time aku tinggal sensorang kat rumah tu. Semua orang balik kampung masing-masing. Hanya aku si perantau asing aje kat situ...untuk hilangkan rasa takut, aku hanya berpeluk pada besi tingkap je. sambil menghayati view senja...

Lupa pulak nak bagitau, 'Rumah Sewa Pink' ni adalah teduhan aku dari segala cuaca semasa belajar kat Kelantan dulu. 


Wasehmen...satu-satunya view yang paling aku tak boleh lupa..hahahaha 
konon nota jer lebih..memang tak boleh blah langsungkan? Tapi, alih-alih result takdelah gempak sangat! Tapi, syukurlah dapat jugak sambung U kan?

Baru aku perasan, aku tak pernah tangkap gambar rumah sewa ni dari luar...sebab apa ek? Oh! masa tu kan pakai handset cikai jer..memori pun kecik sangat..tak bleh nak simpan banyak gambar, lagu apatah lagi. Zaman yang aku masih pergi ke C.C semata-mata nak update lagu dengan blog!
Wah, rindunya! (aii...sejak bila pandai rindu-rindu ni?)

Rindu itu adalah, anugerah dari Allah....

Even time tu aku rasa sangat beban untuk habiskan semua, tapi bila throwback balik, banyak jugak memori yang tersimpan dan terpendam di situ. Yang banyak ajar aku betapa hidup ni tak boleh lepas dari bermasyarakat. Al-maklumlah daku ni bukan seorang yang reti bersosial...huhuhu

Untuk semua penghuni 'Rumah Sewa Pink' batch 2011 terima kasih atas segala memori yang korang tinggalkan...
 Nori, Ika, Sarah, Amalina, Aisyah, Husna
Yana, Syieda, Ada, Mira, Tikah, Ayuni, 
dan yang lain...(maaf dah nyanyuk tak berapa nak ingat dah nama semua...huhuhu)
Nanti kalau dapat reunion balik, jangan lupa ambil gambar ramai-ramai...
Maaf, saya takde koleksi gambar korang semua...
Miss U all!!

Cinta Pertama by Adiwarna


Wasehman! Kelas kau Yuha! Lepas baca novel terus pandai bermadah bagai yer?
Ha ha ha...mana ada! Aku memang suka bermadah kata berulam bahasa la..sejak azali lagi..

Aku bagi 6.5/10 bintang untuk buku ni. Tu pun dah kira tahap sengih 30 minit sensorang lepas baca. Overall sangat bestlah..berbaloi baca, dapat menambahkan dan mengukuhkan lagi bahasa Malaysia...
Apa yang bestnya tentang 'Cinta Pertama' ni?
Bagi aku bestlah, sebab orang yang tak pernah ada pengalaman tentang cinta-cinta cukuplah dengan membaca dah terasa macam...pergh! Peritnya...mungkin ada yang manis tapi terselit kepahitan ya di situ. Seperti yang di'mukunkan' oleh uncle Edward tadi...

"Kalau ku tahu peria itu pahit,
Takkan ku gulai dalam kuali,
Kalau ku tahu bercinta itu perit,
Takkan ku mahu bercinta lagi..."

And, disebabkan membaca dan melihat keperitan orang bercinta ni pahit bagi aku, so buat apa nak alaminya lagikan? Ianya seperti mencampakkan diri ke dalam lava berapi...sob sob sob.

Buku ni ada 44 buah cerpen yang ditulis oleh penulis adiwarna jemari seni sendiri. Semua best, khayalan, fantasi bergabung realiti penulis sangat berkesan dan berjaya buat aku terhanyut dalam dunia mereka. Indahnya membaca...

Pesan aku pada diri, jagalah hati dari mencintai sesuatu yang bukan milikmu...

(Still waiting Pyan huh?? the one that never exist!)

Cafe marooned by Pingu Toha

May 05, 2015


Done khatam this novel yang tebalnya mengalahkan kamus! 1036 m/s. Like seriously nak pegang tunggang terbalik dengan buku yang seberat dan setebal itu? Na...tapi aku dah khatam dalam masa kurang sehari...

Ugh....rumitnya lah kisah cinta diorang! (Aku yang tak pernah bercinta ni pun terasa betapa kompleksnya) Serius sepanjang aku baca novel ni aku rasa terhanyut dan tenggelam dalam dasar laut yang tak berpangkalan. Fuh! Deep giler rasa. Lagi-lagi part uth dan Lana tu...
Tapi, overall memang best. They live happily ever after!

Tadaa....
Uth n Lana
Keri' n Elina
Bucks n Vee
Alam n Teja
Aman n Lisa
Haris n Jem
Kay n Yana
Evan n Ada......
Aku???(hahahaha Null!)

Dan semuanya berkesinambungan. Kalau tak baca salah satu ceritanya gerenti blur! Gerenti bro, sampai aku sendiri terasa macam lost bila baca..tapi, apa yang aku perhatikanlah serasa macam penulis ni macam live around artis, pelakon, produser semua tu...macam krew cerita KIL, Terbaik dari langit, nostalgila, muka surat cinta....hurm kalau dorang producekan cerita Pingu Toha ni pun macam best jugak...

Tapi, better tak payahlah sebabnya kalau semua novel jadi cerita habis tak menarik dah la dunia seni, tak unik da dunia fantasi novel..sebab kadang-kadang imaginasi pembacaan seseorang tu tentang sesebuah novel tu selalunya ada limit dia sendiri...no expectation! Tak perlu expect tinggi-tinggi...cukup sekadar terima seadanya...kan?!

Macam tahap or istilah 'handsome' bagi seseorang tu terhadap seseorang yang lain tak sama. Lainlah kalau handsomenya macam si omar burqan Gala tu...(yang kita boleh nak google top lelaki handsome dunia tu memang handsome la kan..) tapi, sebagai rakyat biasa yang wujudnya dan matinya tak memberi kesan kepada negara...tak payah negara..cukup daerahlah kepada orang, memang taklah nak berangan tinggi-tinggi...
Hu hu hu.
Yang hairannya bilalah aku nak jadi penulis ni??
Hurm....inspirasi huh?? Null!. 

"Cukup dengan membaca untuk melarikan diri dari realiti..."
Best of luck mr.Pingu!

The Useless

May 01, 2015

Pernah suatu ketika dulu aku dengar seseorang berkata dengan anaknya.
"Kalau korang semua ni mati lagi bagus, dari hidup menyusahkan aku! Hidup pun takde guna-guna asyik menyusahkan orang!"

Aku yang mendengar pun merasa sedih, inikah pula orang yang dituju. Sedih. Lagi-lagi aku tengok anak-anak orang tu semua masih dalam tahap satu. Hingusan! Apalah yang dorang faham sangat dengan makian tu semua. Tapi, tulah ayat yang berulang-ulang aku tengok orang tu cakap dengan anaknya. 
The useless!
 
Sampai sekarang ayat tu masih kedengaran. And memang betul, apa yang diucap oleh seorang ibu itu kan menjadi doa kepada anaknya. Memang dorang akan jadi si useless setiap kali balik rumah. Bukan sebab diorang takde inisiatif sendiri, tapi sebab diorang dah bosan dengan ugutan dan makian yang keluar dari mulut si ibu. Mereka dah besar. Sampai bila nak marah-marah??
Dan bila sang ibu baru berjinak untuk memanjakan anaknya ketika usia mereka sudah menginjak 20-an, mereka dah rasa geli. Sebab itu bukan cara mereka dibesarkan. Mereka telah dilatih macam askar. Hati batu. Kasihan sungguh! Tapi, itulah yang aku perhatikan.

Tapi, orang selalu kata jangan salahkan ibu mengandung. Memang ibu mengandung tak bersalah. Semua orang berhak untuk dapatkan peluang. Tak kiralah peluang ke berapa sekalipun. Yang penting kena ingat, Tuhan sendiri pun tak pernah menutup peluang kepada hambaNya untuk kembali, inikah pulak kita manusia yang nak menghukum. So not fair lah. Tapi, kena ingat setiap proses pasti perlukan masa. 

THE END!

© SOFIE ADIE. Design by FCD.